Veći i bolji sajam knjige

Kultura 18. apr 201917:31 > 17:40
N1

Ovogodišnji 31. Međunarodni sajam knjiga i 15. bijenale knjige održava se pod motom "Daruj knjigu". I ove godine ljubitelji pisane riječi, ali i druge literature, imaju priliku po sajamskim cijenama naći neko štivo i za sebe. Izdavači su zadovoljni posjetom, ali i posjetioci ponudom.

Više od 100 izdavača ove godine na sarajevskom sajmu knjige, njegovom 31. izdanju.

ANKETA:

“Bogata je ponuda i ja sam kao čitalac zadovoljan sa ponudom i svako može za sebe pronaći nešto.”

“Mogu reći da sam jako zadovoljan i redovno posjećujem ovaj sajam i redovno ću dolaziti opet.”

“Imam osjećaj da je više nego prije.”

“Pa mislim da je mnogo bolje nego prošle godine i cijene su sasvim solidne, ima prihvatljivih za svaki džep. Što se mene iče odlično.”

“Jako mi se sviđa. Mnogo je bolje nego prethodnih godina, vidim da ima raznih knjiga i jako sam ponosna što je ovo u BiH, odnosno u Sarajevu.”

Za razliku od prošle, ove godine veliki odziv posjetilaca.

“Iz dana u dan posjeta će rasti, i ja sam uvjeren da će ovdje biti daleko više posjetioca nego nekoliko prethodnih godina”, kaže Ibrahim Spahić, predsjednik Programskog savjeta Sajma.

Ove godine i najmlađi čitaoci mogu pronaći nešto za sebe. Kašmir Huseinović, koji piše za najmlađe ljubitelje pisane riječi, kaže kako je bitno od ranog djetinjstva djetetu usaditi naviku čitanja.

“Ja volim reći da djeca čim se rode trebaju na poklon dobiti knjigu, a ne igračku. Da rastu sa knjigom. Prvo je gledaju, pa im se čita, pa onda oni čitaju i tako dobijamo pametnu djecu, što ne znači da druga nisu pametna. Dobijemo djecu koja će znati šta je dobro šta loše, biće kritički čitači i znaće prepoznati, ne samo u knjigama šta je dobro, šta loše, nego uopšte u svom životu”, smatra Huseinović.

A oni već znaju šta žele čitati.

ANKETA DJECA:

“Ovogodišnji sajam je mnogo bolji nego prošlih godina. Ja sam sebi kupio knjigu “Ideš mi na živce” Sanja Pilić, vidim da je neka zeznuta knjiga a ja volim tako ekstremne knjige.”

“Kupila sam biografiju Kurta Cobaina, malo tanja knjiga “Srodna duša” se zove koju je napisao Siniša Božić i jako mi se sviđa.”

“Meni se ovaj sajam knjiga više sviđa nego prošli jer ima mnogo više knjiga. Kupio sam “James Bond” kojeg je napisao William Boyd i knjigu “Ideš mi na živce” koju je napisala Sanja Pilić.”

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, na platou Skenderija od 11 do 17 sati biće organizovan poseban program “Knjiga za ružu”, gdje će posjetioci koji donesu ružu, dobiti knjigu na poklon.

31. Međunarodni sajam knjiga traje do 22. aprila, a ulaz je besplatan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad