Predstava o Sarajevu stiže u glavni grad BiH

Kultura 09. maj 201918:31 > 18:42
N1

Pozorišna predstava Looking for Europe, koju je napisao i izvodi francuski pisac i filozof Bernard-Henri Levy, biće predstavljena pred bosanskohercegovačkom publikom u jednoj izvedbi, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u ponedjeljak, 13. maja 2019. godine sa početkom u 21:15 sati.

Napisana je i prilagođena političkoj situaciji i aktuelnim događajima u svakom od 20 gradova u kojima će biti izvedena tokom Bernardove pozorišne turneje u 20 evropskih gradova od marta do maja 2019. godine. Predstava se izvodi na francuskom jeziku s elektronskim titlovanjem na jeziku zemlje domaćina, a režiju potpisuje Maria de Franca.

Radnja predstave “Looking for Europe” počinje i odigrava se u hotelskoj sobi uz monolog francuskog intelektualca o sudbini Evrope. Međutim, autorova predanost Bosni, stalna je tema ove predstave. Svi smo dužni stanovncima Sarajeva i duhu Sarajeva, ističe Bernard, naglašavajući da će predstava u Sarajevu, za njega biti poseban trenutak.

“Ja sam dirnut do dna srca, što ću opet doći u Sarajevo za nekoliko dana sa ovom predstavom koja je napisana u Sarajevu, sa Sarajevom, za Sarajevo, o Sarajevu. Za mene će to biti jako dirljiv trenutak i nadam se da će isto takav biti i za moje mnoge prijatelje”, kazao je Levy.

Dodaje, da su građani Sarajeva, svijetu dali primjer otpora i veličanstva, te upravo zbog toga, predstava koju nosi od grada do grada, sadrži ime Sarajevo upisano u njenom srcu.

A koliko građani Sarajeva, znaju o predstavi i autoru:
“Poznat mi je njegov značaj svuda u svijetu, to je jedan od vodećih filozofa današnjice a i čovjek koji je prijatelj Sarajeva i koji je tu boravio za vrijeme rata, napisao knjigu o BiH Ii sada ima jedan performans koliko sam shvatio.”
“Francuski filozof i veliki prijatelj Sarajeva iz rata.”
“Bernard Hanry Levi je bio aktivan tokom rata u Sarajevu.”
“Filozof francuski. (N1: Jeste li čuli za njegovu novu predstavu?) Nisam čuo.”

Ovo nije prvi put da se Bernard-Henri Levy, predstavlja u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Riječ je praktično o nastavku njegove ranije predstave, ovaj put na drugačiji način.

“Ovo je priča koja je na neki način nama poznata, na osnovu te njegove priče, odnosno predstave nastao je i film ‘Smrt u Sarajevu’ za koji je Danis osvojio i srebrnog medvjeda na Grand prixu u Berlinu. Mislim da ko god da dođe da pogleda tu predstavu bez obzira što je jedan čovjek na sceni što je za Narodno pozorište neobična forma, ali u svakom slučaju će svako ko želi da pogleda imati razloga da bude zadovoljan nakon te predstave”, pojasnio je Izudin Bajrović, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Samo nekoliko sedmica prije evropskih parlamentarnih izbora, “Looking for Europe” govori o savremenoj Evropi i opasnostima porasta nacionalizma i populizma. Predstava je, kaže Bernard, ujedno i poziv da se evropske vrijednosti humanizma stave u prvi plan, na čelu sa BiH, kao vodećim primjerom suživota i liberalizma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android | Phone/iPad