U Mostaru počela Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

Kultura 11. maj 201918:14 > 18:16
Fena

Mimohodom sudionika ulicama Mostara, u subotu je počela Državna smotra izvornoga folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH, na kojoj će se natjecati 14 društava iz cijele BiH.

Nakon mimohoda u 18 sati slijede nastupi društava u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače gdje će se po završetku službenog dijela smotre održati okrugli stol s predstavnicima društava te koncert klape Kontra.

“Cilj smotre je očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, kulture koja je biser BiH, i ono na čemu bi trebali graditi i našu budućnost je upravo kultura kojom smo bogati kroz čitavu prošlost koja je iza nas”, izjavio je ranije predsjednik UHAKUD-a u BiH Vedran Vidović.

Podsjetio je kako projekt Državne smotre izvornoga folklora Hrvata u BiH traje već 24 godine te kako je protekle tri godine smotra preselila u Mostar.

Također je kazao kako je UHAKUD BiH krovna udruga koja u svom članstvu okuplja kulturno-umjetnička društva iz BiH, i to ukupno njih 30 koji aktivnim radom doprinose očuvanju nematerijalnih elemenata kulturne baštine, dok podaci Društva za digitalizaciju nematerijalne kulturne baštine govore da u BiH ima oko 120 hrvatskih umjetničko-kulturnih društava od kojih neka nisu aktivna.

I ovogodišnja smotra je ocjenjivačkog karaktera što znači da će stručni žiri odabrati predstavnike BiH koji će sudjelovati na smotrama u Hrvatskoj (Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala, smotra Hrvatskog sabora kulture i Brodsko kolo).

“Iz godine u godinu imamo sve veći broj društava na smotri. Prošle godine imali smo devet društava, dok će se ove godine natjecati njih 14 iz cijele Bosne i Hercegovine. Svake godine imamo i jedno gostujuće društvo iz Hrvatske, a ove godine tu je Kulturna udruga “Linđo” Ošlje – Stupa, iz okolice Dubrovnika”, kazala je tajnica Udruge Marina Bazina i pozvala građane da svojim prisustvom uveličaju događaj.

Državnu smotru izvornog folklora Hrvata u BiH, UHAKUD-a BiH organizira u suradnji s Hrvatskom kulturnom zajednicom u Federaciji BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad