Dan kada su vrata muzeja otvorena

Kultura 18. maj 201918:07 > 18:53
N1

Bogatim kulturnim programom za sve generacije, ali i slobodnim ulazom, danas više od 20 sarajevskih muzeja slavi Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja. Grad Sarajevo se projektom "Muzejske priče" pridružilo porodici 120 gradova širom svijeta, koje obilježavaju ovaj dan.

Ispred Historijskog muzeja dobrodošlica posjetiocima povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja. Ovaj dan se u svijetu obilježava još od 1977.godine.

“To je jedinstvena prilika da muzeji otvore svoje institucije, da promovišu kulturno-historijsko naslijeđe koje se čuva u našim institucijama i da otvore naše aktivnosti prema što većem broju publike. To je dan kada su vrata muzeja otvorena, kada očekujemo i dočekujemo što veći broj posjetitelja”, ističe Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja BiH.

A oni najmlađi su i najvjerniji posjetioci.

ANKETA:
“Najviše mi se sviđa bašta koja je predivno uređena i klupe.”
“Životinje kako su urađene.”
“Najviše mi se sviđaju oni gore kristali.”
“Pa svakakve neke razne izložbe.”

Pored stalnih izložbenih postavki, muzeji na ovaj dan nude i brojne druge zanimljive, edukativne i zabavne sadržaje za sve generacije.

“Ono što je inovativno i na šta smo jako ponosni, ove godine, to su dvije radionice u kojima će posjetioci moći da iskuse virtualnu realnost. U jednoj će da prođu kroz kulturno naslijeđe u virtualnoj realnosti, a u drugoj mogu da obiđu Evropske muzeje uz pomoć virtualne realnosti”, otkriva Lejla Bečar, kustosica Zemaljskog muzeja BiH.

Ono što je uvjek zanimljivo posjetiocima Zemaljskog muzeja jeste izlaganje originalnog primjerka sarajevske Hagade.

Sa druge strane, Umjetnička galerija BiH, Noć muzeja obilježava gostujućom izložbom u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

“Mi predstavljamo izložbu skulpturke Ive Despić u prostoru koji je direktno vezan za nju, jer je ovo naime kuća u kojoj je Iva Despić živjela. A u našoj matičnoj kući imamo jednu edukativno-likovnu radionicu”, kaže Maja Abdomerović, kustosica Umjetničke galerije BiH.

Radionica je inkluzivnog karaktera za uzrast od 10 do 14 godina.

“S obzirom da je Umjetnička galerija BiH u proteklih šest mjeseci izvela prvi muzejski program za djecu iz autističnog spektra. Danas će učesnici programa biti učesnici radionice zajedno uz tipičnu djecu”, dodaje Aida Šarac, muzejska pedagoginja Umjetničke galerije BiH.

Bogatim programom za sve generacije i besplatnim ulazom sve do ponoći, posjetioci samo u Sarajevu mogu posjetiti preko 20 muzeja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad