Abdulah Sidran i svjetski intelektualci u Parizu na poziv Macrona

Kultura 21. maj 201911:21 > 11:25
N1

Bh. književnik, akademik Abdulah Sidran, nalazi se u Parizu gdje će se danas zajedno sa još tridesetak svjetskih intelektualaca susresti sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

Naime, susret svjetskih intelektualaca sa predsjednikom Francuske, inicijativa je jednog od najutjecajnijih intelektualaca sadašnjice, francuskog filozofa, pisca i novinara Bernard-Henrija Levyja.

Na ručku u Jelisejskoj palati bit će potpisnici Manifesta, kojeg je Lévy napisao početkom januara ove godine, a kojeg je potpisalo još 29 pisaca među kojima su Orhan Pamuk, Milan Kundera, Salman Rushdie, Abdulah Sidran. U ovom proglasu upozorava da se Evropa nalazi u opasnosti i da je sada potrebno boriti se za ideju Evrope prije no što nestane u valovima populizma.

Sve ovo dešava se nekoliko dana pred Evropske izbore. 

Uz Sidrana na ručku će, između ostalih, biti Claudio Magris (Italija), Fernando Savater (Španija), Jens Christian Grondahl (Danska), Agnes Heller (Mađarska), Rob Riemen (Holandija), Simon Schama (Engleska), Peter Schneider (Njemačka), David Grossman (Izrael), Anne Applebaum (SDA), Adam Zagajewski (Poljska) i drugi.

Pisci, esejisti, historičari i pjesnici zajedno su potpisali jednu platformu početkom godine na poziv Bernard-Henri-Levyja, a koja je objavljena u listu Liberation 25. januara.

Pod nazivom ‘Gori vatra u domu Europa’, dokument upozorava na “populističke snage koje koje slamaju kontinent” i poziva na “mobilizaciju” za odbranu “baštine Erasmusa, Dantea, Goethea i Comeniusa”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad