Konferencija Evropski muzej godine stiže u Muzej ratnog djetinjstva

Kultura 21. maj 201916:42 > 19:53
Arhiv

Naredna tri dana u naš grad stiže centralni događaj na evropskoj muzejskoj sceni. Konferencija Evropski muzej godine. Ovo je prvi put da se ovakva konferencija organizuje u Bosni i Hercegovini. Domaćin događaja je Muzej ratnog djetinstva koji je nepunu godinu nakon otvaranja 2017. godine, osvojio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope.

Rat. Bosna i Hercegovina. Od 1992. do 1995. godine. Opsada koja je donijela 1.460 dana tuge, ali i borbe. Opsada koja je prekinula sreću. Opsada koja je prekinula djetinstvo, igru, dječiji smijeh…

Pravo djetinstvo je zamijenilo ratno. Sjećanje na taj dio dječijeg života, sačuvao je Muzej ratnog djetinstva u Sarajevu, koji je nastao kao projekat iz knjige ”Djetinstvo u ratu”. Muzej priča priču preko lopte, cipelica za balet, konzerve, pernice, čaršafa koji se postavljao na prozore da se me vidi svjetlo u sobi… U ovaj muzej se dolazi da bi se ispričale priče i sjećanja, ali i da se pročitaju te priče.

“Muzej ratnog djetinstva pokušava prezentirati to iskustvo na jedan dostojanstven način, ne prikazujući djecu isključivo kao pasivne žrtve konflikata, nego kao osnažene pojedince, koji uspiju preživjeti ratove i izrastu u funkcionalne ljude. Muzej ratnog djetinstva je jedan glas mira i doprinosi izgradnji mira”, kazao je Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

N1

Inicijalna, početna kolekcija muzeja je započela u BiH. Građani čija su djetinstva obilježila rat u BiH, donirali su stvari za koja su bila vezana ili koja ih podsjećaju na taj period. Nakon izvjesnog vremena, donirane stvari su počele pristizati i iz svijeta. Liban, Ukrajina, Sirija… Tako da kolekcija nije više samo bh. ratna priča nego se tu nalaze i priče drugih sukoba.

Nedavno smo imali upis jedne porodice iz Sirije, koji su govorili o tome koliko je djeci te porodice značilo, pošto su izbjegi iz Sirije, da čitaju priče svojih vršnjaka koji su doživjeli slično, ali u ratu u BiH. Tako da to povezivanje koje se dešava u Muzeju ratnog djetinstva je primjetno”, kazao je Halilović.

2018. godine Muzej ratnog djetinstva dobio je muzejsku nagradu Vijeća Evrope. Sada je prilika da ugoste predstavnike muzeja iz ostlih zemalja svijeta.

“Kada smo nominirali Sarajevo za domaćina, konkurenti su bili Porto, Ženeva. To su gradovi sa dosta više infrastrukture i sa mnogo razvijenijom muzejskom scenom. Mi smo uspjeli ubijediti Evropski muzejski forum da je upravo Sarajevo odlično mjestoo za razgovor o budućnosti evropskih muzeja”, ispričao nam je Halilović.

Muzej ratnog djetinstva otvoren je u Sarajevu u januaru 2017. godine. Kolekcije ličnih predmeta, audio i video svjedočenja, priča, slika, pisama, crteža i drugih dokumenata, dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu. Upravo ovaj muzej, Muzej ratnog djetinstva u Sarajevu, domaćin je konferencije Evropski muzej godine od 22. do 25. maja 2019. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad