Na sajmu knjige u Sarajevu izdavačke kuće iz 13 zemalja

Kultura 02. apr 201511:07 > 11:10
Anadolija

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ove godine, jedanaesti put zaredom, pokrovitelj je predstavljanja književnog stvaralaštva, izdavaštva i naučne literature autora koji vode porijeklo iz BiH a žive izvan njenih granica, na Međunarodnom sajmu knjige koji će od 22. do 27. aprila biti održan u Sarajevu.

S obzirom na međunarodni karakter Sajma, njegov značaj i dugogodišnju tradiciju, to je izuzetna prilika za sve bh. autore u inozemstvu da svoja nova djela predstave i približe široj bh. publici.  

Na poziv Sektora za iseljeništvo ove godine su se za predstavljanje novih djela na Sajmu prijavila 22 autora i izdavačke kuće iz 13 zemalja.  

Tokom pet sajamskih dana na centralnoj pozornici bit će promovisana djela autora bh. porijekla iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Švedske, Danske, SAD, Francuske, Belgije, Norveške, Holandije, Španije i Engleske.  

Iz Sektora za iseljeništvo Feni su kazali da će bh. autori i izdavači koji borave u inozemstvu na ovogodišnjem Sajmu knjige u Sarajevu predstaviti prošlogodišnja i ovogodišnja izdanja od djela za djecu, romana, zbirki pjesama za odrasle do stručne literature.  

Pisci u iseljeništvu, kako je istaknuto, značajno doprinose promovisanju bh. kulture i tradicije u zemljama prijema, ali su dobro prihvaćeni i u matičnoj zemlji, o čemu svjedoči i već tradicionalno dobro posjećen štand Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na sarajevskom sajmu.  

O opravdanosti višegodišnjeg predstavljanja pisaca iz iseljeništva na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu, kao redovne aktivnosti Sektora za iseljeništvo, govori zainteresovanost bh. autora za promovisanje njihovih djela, te i sajamske nagrade dosad dodijeljene pojedinim autorima i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.