25. Sarajevo Film Festival pod pokroviteljstvom UNESCO-a

Kultura 30. maj 201909:34 > 09:39
N1

Jubilarni 25. Sarajevo Film Festival bit će održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a. U pismu Audreyja Azoulayja, generalne direktorice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), navodi se kako festival dijeli vrijednosti UNESCO-a “kao događaj posvećen promoviranju dijaloga i tolerancije putem umjetnosti”.

“Uvjerena sam da će 25. Sarajevo Film Festival sa svojim programima pridonijeti dostupnosti filmske umjetnosti širem krugu publike i osnaživanju mira u Južnoj Evropi”, navodi Azoulay.

“Sarajevo Film Festival, kao najpoznatiji i najprestižniji filmski festival u ovom dijelu Evrope, svake godine uspostavlja nove standarde, a ove godine održaće se pod prestižnim pokroviteljstvom UNESCO-a. Sarajevo Film Festival je odličan primjer kako kvalitetni projekti iz Bosne i Hercegovine mogu biti konkurentni na međunarodnom planu, zbog toga zaslužuje sve pohvale i čestitke. Siguran sam da će 25. Sarajevo Film Festival svojim kvalitetom ne samo povezati ljubitelje filmske umjetnosti već dati i dodatni doprinos promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, izjavio je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-om Adil Osmanović.

“Za vrijeme održavanja Festivala Turistička zajednica Kantona Sarajevo bilježi rekordan broj turista. Prošle godine smo registrirali 78.000 turista u augustu. Usporedbe radi, prosječno mjesečno imamo oko 48.000 turista. Drugim riječima, broj turista, i domaćih i stranih, za vrijeme Festivala gotovo se udvostruči. Turistička zajednica Kantona Sarajevo stoga ususret jubilarnom izdanju s ponosom prati i podržava regionalnu promociju Sarajevo Film Festivala. Zahvaljujući poslu, upoznajem brojne države, kulture, ljude različitih profila. Ono što mi je uvijek bilo zanimljivo jest da oni koji i ako nisu čuli za Bosnu i Hercegovinu, čuli su za Sarajevo Film Festival. Sarajevo za vrijeme Festivala promijeni svoj izgled i ritam. Pozivam vas da dođete, osjetite poseban ritam grada, uživate u filmovima i programima Sarajevo Film Festivala i da budete među gotovo 80.000 zadovoljnih gostiju grada filma”, rekao je Nermin Muzur, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“Sretni smo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti. Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad