Orhan Pamuk u Sarajevu: Zašto nisam postao slikar, nego pisac

Kultura 25. jun 201921:15 > 21:45
N1

U Sarajevu je večeras organizovan javni razgovor sa jednim od najvećih pisaca današnjice i nobelovcem, turskim piscem Orhanom Pamukom.

Razgovor je vodio Damir Uzunović, a Dom Oružanih snaga BiH bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Kako javlja reporterka N1 Adrijana Gavrić, za javni razgovor sa Orhanom Pamukom je vladao veliki interes javnosti.

N1

Htio sam biti slikar, dolazim iz porodice inženjera. Čak mi je i djed bio inženjer. Očekivano je od mene bilo da postanem inženjer kao oni, ali me mnogo više privlačilo slikarstvo, pa su odlučili da budem i inženjer i slikar. To se nastavilo do 22. godine. Objasnio sam u “Istanbulu” zašto nisam postao slikar, nego pisac. Ne postoji samo jedno objašnjenje. Nadajući se da ću postati slikar jednog dana, znao sam da je to jedan usamljeni život u kojem neću primati naređenja od nadređenih niti od onih ispod. Želio sam biti neovisan i uskladiti svoje misli kroz kreativnost. Pripremao sam se za slikarstvo, ali kao što sam objasnio u posljednjoj rečenici svoje knjige Istanbul, prešao sam na pisanje“, kazao je Pamuk.

Između ostalog, Pamuk je govorio o svojim počecima u svijetu književnosti i šta ga je navelo da počne pisati knjige. 

N1

Jedna od tema bili su i romani koje je napisao, kao što je “Zovem se Crvena”.

Zanimljivost koju je otkrio Pamuk bila je to što sve svoje knjige i danas piše rukom.

Podsjetimo, na osnovu političkog romana “Snijeg” Orhana Pamuka, za kojeg je dobio Nobelovu nagradu za književnost, bh. reditelj Dino Mustafić radi na predstavi istoimenog naziva, na čijoj premijeri će biti i sam nobelovac što reditelju, kaže, predstavlja izuzetnu čast.

“Naravno da imam ushićenje da on dolazi u Sarajevo. To mi je izuzetno drago. Dao je i on nama mnogo na značaju jer nije često da jedno takvo veliko književno ime dođe, a reći ću da smo mi prva pozorišna kuća u regionu koja igra Pamuka i na Balkanu uopšte”, otkriva Mustafić.

Premijera predstave je sutra u 19:30 u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad