Haviv: Fotografije iz BiH i Paname imale su različite utjecaje na svijet

Kultura 07. jul 201920:36 > 20:38
Fena

Ratni fotograf Ron Haviv izjavio je na predavanju "Biografija fotografija" danas u Sarajevu da su njegove dvije fotografije, iako stare više od 25 godina, imale različite utjecaje na svijet u kojem živimo.

Riječ je o jednoj od najčuvenijih fotografija iz rata u Bosni i Hercegovini koju je Haviv snimio 1992. u Bijeljini i koja dokumentira jedan akt etničkog čišćenja, a drugu je snimio 1989. u Panami i na njoj je pretučeni Guillermo Ford.

“Fotografije su uglavnom bile pravilno korištene ali bilo je i slučajeva kad su bile zloupotrijebljene u propagandne svrhe prije nekoliko godina kada je Rusija izvršila invaziju na Gruziju”, istakao je Haviv.

Pojasnio je da su tada na društvenim mrežama u Rusiji upotrijebili fotografiju snimljenu 1992. u Bijeljini i da je napisano da su žrtve na njoj ruski civili, što se brzo proširilo po cijeloj zemlji.

“I kada se fotografije koriste za propagandu mogu imati vrlo snažan, iako negativan efekat”, rekao je Haviv.

Profesorica sa Univerziteta New York Lauren Wals navela je da je u pripremi dokumentarni film “Biography of a Photo” koji tematizira dvije legendarne fotografije Rona Haviva iz sukoba u Panami i BiH, a koje su imale ogroman utjecaj i postale inspiracija ljudima u potrazi za pravdom.

“Te fotografije su počele kao radovi foto-novinarstva ali su tokom tri decenije prešle i u komercijalnu sferu, te utjecale na politiku i procese pomirenja”, kazala je Walsh.

Predavanje je organizirano u sklopu konferencije “Visual Culture in Postwar Society” koja se održava od 5. do 13. jula u Sarajevu, uz pokroviteljstvo Ambasade SAD-a u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad