Jovan Marjanović nagrađen u Jeruzalemu za doprinos svjetskoj kinematografiji

Kultura 10. jul 201915:27 > 15:34
N1

Jovarn Marjanović, filmski producent, jedan od čelnih ljudi Sarajevo Film Festivala i predstavnik BiH za Euroimage dobitnik je nagrade "The Almost 40" za doprinos svjetskoj kinematografiji.

Nagradu dodjeljuje Sam Spiegel International Film Lab, a priznanje mu je uručeno na ceremoniji održanoj u Jerusalemu.

Internacionalni žiri, čiji članovi dolaze iz SAD-a, Njemačke, Kanade i Izraela, jednoglasno je glasao za Jovana Marjanovića.
The Almost 40 Award je priznanje koje se dodjeljuje smionim, inspirativnim i inovativnim osobama koje su postigle izuzetne rezultate u oblastima koje se tiču filma: obrazovanje, finansiranje produkcija i promocija. Osobama koje u svojim kasnim 30-im ili ranim 40-im godinama čine značajan iskorak u djelovanju/promjenama u svojoj zemlji ili regiji, navode na stranici Bhfilm.ba.

BH Film

“Sa strašću prema filmu i emocijama koje stalno ulaže, Jovan je faktor promjene bosanskog, balkanskog i evropskog filma”, naveli su u obrazloženju nagrade.

Marjanović je jedan od producenata filma “It must be heaven” sa Gaelom Garcia Bernalom u glavnoj ulozi, koji je prikazan na ovogodišnjem Cannesu, a čiju režiju potpisuje Elia Suleiman.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad