Neobična izložba Lejle Ćehajić

Kultura 18. jul 201916:52 > 17:28
N1

U galeriji Zvono neobična izložba. "Ko ti je ovo radio?" naziv je izložbe skulptura Lejle Ćehajić. Izložbom su prikazane reakcije sa kojima se umjetnici svakodnevno susreću.

“Liči, al nešto mu fali”, “Već viđeno”, “Da se ja pitam, ja bi ovo skroz drugačije” – samo su neki od komentara sa kojima se umjetnici susreću prilikom izlaganja svojih djela. Ovakvi komentari, potakli su skulptoricu Lejlu Ćehajić, da napravi izložbu, posvećenu upravo njima, slobodnim misliocima.

“I onda sam sam kao neki ispušni ventil krenula da pravim gomilu tih malih bezličnih likova kako ih ja zamišljam u duhovnom nekom smislu ‘ko su ti imači mišljenja’ i onda kad sam ih tako imala na gomili postali su jako smiješni. Sad je meni to kao ‘izbacila sam iz sebe ta stvorenja'”, priča skulptorica.

A ti “imači mišljenja”, kako ih naziva umjetnica, stoje podignute glave sa rukama na leđima. Nikada se nisu zapitali koliko je vremena i truda uloženo u jedno djelo.

“Mada bi ja voljela da imam neke super razgovore o umjetnosti, razmjene ideja, da postoji neki autoritet s kim bi se moglo pričati, kritika, da me ujede da kaže da stvarno moram raditi na tome”, tvrdi Ćehajić.

Svoje skulptursko umjeće Ćehajić je pokazala na radu lika Hajrudina Šibe Krvavca, ali i glavnih likova iz filma “Valter brani Sarajevo”, koji su u prirodnoj veličini u kostimima iz filma, postavljeni u muzeju koji je posvećen istoimenom filmu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad