Šta će biti sa Hastahanom?

Kultura 18. jul 201917:32 > 19:36
N1

Još uvijek je nepoznata sudbina Hastahane ili parka dr. Nijaz Duraković u Sarajevu. Nakon što su vijećnici u općini Centar izglasali promjene regulacionog plana, stanovnici su se oštro usprotivili. Ni pod koju cijenu neće dozvoliti, kako kažu, besmislenu gradnju u Hastahani. Čeka se novi stav općinskih vijećnika.

Hastahana ovog ljeta živi. Tokom dana u parku se igraju djeca, a navečer se koristi za izlazak. No sve što vidite je komercijalno i privatno vlasništvo. Hastahana ovako izgleda tokom ljetne sezone, a onda postaje obični park u centru Sarajeva. Javnost je podijeljena na dvije strane, i jedna i druga se slažu da se nešto mora raditi i mijenjati u ovom parku. No, promjena ne podrazumijeva izgradnju stambeno-poslovnog prostora i parkinga u Hastahani, mišljenja su građani, koji su potpisali i peticiju kako bi zaustavili plan općine Centar.

“Ako se jednostavno izignorišu naše molbe, pozivi i zahtjevi, onda standardno ćemo vjerovatno izaći na proteste, pa ćemo se boriti. Onda počinje konfrontacija, sve je dosad bila naša ideja da sarađujemo”, kaže Jasenko Pašić, građanin općine Centar.

Ipak, mještani očekuju da će vjećnici uvažiti njihovu protestnu notu i zaustaviti početak gradnje u Hastahani. Moglo bi se mijenjati dosta toga ovdje, ali ne na ovaj način.

“Kad imate dobre urbaniste, dobre arhitekte i kad oni to pametno i dobro isplaniraju, onda vi možete dobiti prostor koji je u isto vrijeme i zgrada i parking i park i mogućnost raznoraznih sadržaja i takvu budućnost Hastahani priželjkujem”, navodi Nedim Lipa, Ljeto u Hastahani.

No ovakva budućnost zasad nije plan. Plan za ovaj park dokumentovan je još prije 20 godina, u kojem je dio Hastahane trebao biti korišten za Muzej grada Sarajeva.

“Tvrditi da je to ruglo grada je neprimjereno općinskim strukturama, jer onda to govori o njihovom odnosu prema prostoru koji je u njihovoj nadležnosti, odnosno vlasništvu. Izvolite uredite prostor dok ga ne dovedete do konačne namjene, a to je muzej, dakle pustite građane da koriste slobodne zelene površine”, poručuje Nasiha Pozder, Naša stranka.

Hoće li se to desiti, bit će poznato uskoro, kada zasjeda vijeće općine Centar. Dotad, većina njih ne želi komentirati zahtjeve građana i budućnost Hastahane. Čekaju sjednicu općinskog vijeća.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad