Zatvoren 17. West Hercegowina Fest, dodijeljene nagrade

Kultura 04. aug 201908:53 > 08:54
West Herzegowina Fest

Koncertom za pamćenje koji je priredio popularni benda "Prljavo kazalište" u Širokom Brijegu, sinoć je zatvoreno sedamnaesto izdanje West Hercegowina Festa koji je tijekom trodnevne manifestacije okupljao umjetnike iz čitave regije ali i šire.

Koncert “Prljavog kazališta” uz rijeku Lišticu okupio je nekoliko tisuća Hercegovca koji su do kasno u noć uživali uz dobro poznate hitove popularnog benda , dok su dvije večeri prije njih to činili Parni valjak, Who See i Galija.

No, na West Hercegowina Festu u razdoblju od 1. do 3. kolovoza/avgusta tisuće posjetitelja uživali su i u umjetničkim izričajima mladih umjetnika iz čitave regije, ali i šire kako kroz glazbene, filmske, književne tako i likovne sadržaj, te druženja i međusobna povezivanja mladih kroz univerzalni jezik umjetnosti.

U završnoj večeri nakon trodnevnog maratona umjetnosti uz prigonu svečanost dodijeljene su nagrade za najbolji film, glazbu, kratku priču i po prvi put u povijesti festivala nagrađena su i najbolja likovna djela.

Likovni žiri koji su činili Braco Dimitrijević rođen u Sarajevu 1948 godine, Svetislav Cvetković rođen 1980 godine u Livnu i Zdravko Delibašić iz Nikšića u Crnoj Gori nakon trodnevnog razmatranja odlučio je dodijeliti dvije ravnopravne nagrade za likovno stvaralaštvo.

Za umjetnost koja putuje brzinom svjetlosti, odnosno vizualnu umjetnost dobitnici ove prve nagrade na West Hercegowina Festivalu su Josip Ivešić iz Žepča i Milena Obradović iz Šapca.

Filmski žiri WHF-a u sastavu Nevio Marasović iz Zagreba, Ivo Čolak iz Širokog Brijega i Klara Mucci iz Splita „Grand Prix“ ove godine za produkcijsku zrelost i ukupan profesionalni dojam dodijelili su filmu „Zlatni lančić“ Janeza Juhe u produkciji filmske Akademije u Ljubljani .

Specijalno priznanje za umjetnički dojam i jak autorski potpis žiri je dodijelio filmu „Jabuka, tri dvopeka i jogurt „Anite Čeko iz Splita napravljen u suradnji s Kino klubom Zagreb.

Nagrade za kratku priču žiri u sastavu Rumena Bužarovska iz Sjeverne Makedonije, Almir Kaplan iz Stoca (BiH) i Marko Tomaš iz Mostara (BiH) dodijelili su za tri najbolja pisca.

Treću nagradu dobio je Elvis Ljaić iz Sarajeva za priču “Jagode“, drugu nagradu za priču “U studenom“, Magdalena Blažević iz Mostara i prvu nagradu za najbolju kratku priču osvojila je Vladimira Becić iz Dugog sela (HR) za priču “Gospa od zdravlja“.
Glazbeni žiri u sastavu Ivica Propadalo, Ivana Galić-Ivećko, Miljenko Puljić Zlatko Gall i Ivan Huljić odlučio je treće mjesto dodijeliti “Elkie Barton“ iz Walesa, drugo mjesto pripalo je grupi “Eastock iz Srbije“ ,a glavnu nagradu osvojila je grupa „Ki“ iz Sjeverne Makedonije.

West Herzegowina Fest je festival se u Širokom Brijegu održava od 2002. godine, a nastao je iz potrebe da poveže i potakne ljude iz svih dijelova regije i šire na međusobnu suradnju, s ciljem da potakne mlade kreativce i autore da stvaraju, te prezentirajući svoja djela potiču i druge da to čine.

Jedan od glavnih osnivača West Herzegowina Festa hrvatski i bosanskohercegovački glumac iz Širokog Brijega Goran Bogdan za Anadolu Agency (AA) je kazao kako je nužnost ovog Festivala vidljiva svake godine kroz sve veći broj prijava koje stižu kako iz regije tako i šire.
“Ove je otišlo daleko iznad naših očekivanja, tako da mogu reći kako je WHF prerastao nas same. Ove godine se na natječaj prijavilo 526 autora od kojih su selektori izabrali najbolje. Na ponos mi ide da svake godine uvedemo nešto novo. Ove godine uveli smo po prvi put nagrade za likovne umjetnike. Uz to smo osigurali svim autorima koji su u konkurenciji boravak u Širokom Brijegu tijekom cijelog Festivala. To je najveći doseg WHF jer oni jesu festival“, zaključio je Bogdan.