SFF – događaj koji pokazuje najbolje lice Sarajeva

Kultura 08. aug 201918:04 > 20:53
N1

Od 16. do 23. augusta održat će se 25. Sarajevo Film Festival. Stotine filmova na više od deset lokacija u cijelom gradu ponovo će biti razlog da posjetioci iz cijelog svijeta osjete posebnu energiju kojom glavni grad živi tokom ovih sedam dana.

Filmski festival koji pokazuje najbolje lice Sarajeva – u svom dvadesetpetom izdanju počinje za nekoliko dana. Inteziviraju se posljednje pripreme, a program je već poznat.

“Očekuje nas veliki festival ove godine – rekordan broj filmova – 270 filmova, rekordan broj prijavljenih filmova. Ono što vidimo po online prodaji ulaznica, bilježe se novi rekordi, nove vrijednosti, vidimo da je zanimanje publike jako veliko tako da i u tom smislu očekujemo stvarno posebno izdanje festivala. I po posjećenosti, i po programu”, kazala je za N1 Andrijana Copf, portparolka Sarajevo Film Festivala.

Platno za projekcije u otvorenom kinu Metalac već je spremno, a prve scene koje će publika gledati na njemu su iz filma “Sin”, bh. rediteljice Ines Tanović koji 16. augusta otvara SFF.

“Čovjek uvijek misli da je kod kuće najlakše – ali ja mislim da je kod kuće upravo najteže, zbog toga što imam najveću tremu da prikažem film pred sarajevskom publikom”, kazala je rediteljica Ines Tanović.

Sarajevska, ali i publika iz drugih dijelova zemlje, regiona i svijeta svake godine pokazuje interes za sadržaje festivala i nosi lijepa sjećanja sa prethodnih izdanja,

N1: Jeste nekad bili na festivalu? “Jesam prošle godine.”
N1: I kako vam je bilo? “Predivno. Kao i Sarajevo uvijek – predivno i lijepo.”

N1: Šta vam je najljepši dio tog festivala? “Sam period festivala znači novo ozrajče u samom gradu. Puno je ljudi izvana, u Sarajevu se osjeti jedan novi duh života”, kazali su nam građani u anketi.

A u duhu novog života – osim stotina filmova, SFF na isto mjesto dovodi i stotine mladih iz cijele BiH – Mostara, Sarajeva, Banja Luke ali i drugih zemalja. Dio njih su volonteri a dio njih je angažovan da i ove godine brinu za festival koji je nastao kao simbol otpora ovog grada. Nekad pokazujući da filmska umjetnost može prkositi ratu – a danas, da na sedam dana može prkositi nerijetko sumornoj bosanskohercegovačkoj svakodnevnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad