Bjelogrlić: Druga sezona Senki odvija se u godinama koje su odredile XX vijek

Kultura 19. aug 201922:12 > 22:15
N1

U sklopu ovogodišnjeg programa pretpremijere Gala 25. Sarajevo Film Festivala publici će biti predstavljeno pet serija koje željno iščekuju gledaoci širom regije i koje će se tek od jeseni naći na programima regionalnih TV kuća. Jedna od njih je druga sezona najgledanije regionalne serije "Senke nad Balkanom", koju producira i na svom top kanalu uskoro prikazuje kompanija United Media.

Autorska i glumačka ekipa predvođena rediteljem Draganom Bjelogrlićem prošetala je glamuroznim crvenim tepihom, čime je otvoreno četvrto večer ovog Festivala.

Bjelogrlić je u razgovoru za N1 istakao kako postoji dobra hemija između Senki i Sarajevo Film Festivala.

“Senke su bile ovdje prije dvije godine kada je SFF počinjao novu dimenziju festivala, da promoviše serije. To je rezultiralo velikim uspjehom i rado se vraćamo da tako bude sa novom sezonom”, kazao je poznati srbijanski glumac i reditelj.

Radnja nove sezona “Senki nad Balkanom” počinje tridesetih godina prošlog vijeka, pred početak Drugog svjetskog rata.

“Druga sezona ide u 1933. godinu. Počinje dočekom nove ‘34, godine kada se pripremalo i realizovalo ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića. To je politička pozadina serije. Naravno da će ova sezona kao i prva imati nekoliko paralelnih priča koje se isprepliću i na kraju se kao u lijevku skupe u jednu priču, zajednički rasplet. Ubjeđen sam da su to godine koje su u mnogome odredile čitav 20 vijek, a posebno situaciju na Balkanu i da su korijeni svega što živim danas postavljeni onda”, istakao je Bjelogrlić.

Dodao je kako su se mnogi gledaoci u prvoj sezoni pronalazili sebe, neku paralelu sa vlastitim životom. Poručio je kako će se isto desiti i sa drugom sezonom.

“Sigurno da kada radite nešto iz jednog vremena morate imati odnos i prema vremenu u kojem živite”, kazao je za N1.

Bjelogrlić je na kraju razgovora naglasio kako je postojala jedan linija vodilja u obje sezone…

“Cjelokupna ekipa koja je radila na prvoj sezoni, a posebno i na drugoj, dogovrila se da napravi jednu drugačiju estetiku, svoju estetiku koja korespondira i sa nekom savremenom kinematografijom, ali i sa prostorom u kojem živimo. Mnogo smo ponosni kada to gledaoci primijete”, istakao je reditelj “Senki nad Balkanom”.

Emitovanje novih epizoda serije “Senke nad Balkanom” počinje u oktobru.

Druga sezona snimljena je u originalnoj produkciji kompanije United Media u okviru koje posluje i televizija N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad