Bernal: Sarajevo me fascinira

Kultura 21. aug 201920:04 > 21:05
REUTERS/Dado Ruvic

Proslavljeni meksički glumac Gael Garcia Bernal osobno je u srijedu u Sarajevu predstavio svoj izvrsni novi film "Chicuarotes" kojega je režirao, a premijeru je imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.

Bernal je u Sarajevu boravio kao posebni gost 25. filmskog festivala (SFF) što je ujedno njegov drugi boravak među sarajevskom publikom.

Prije pet godine Bernalu je na SFF-u uručeno posebno priznanje “Počasno srce Sarajeva” za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti.

“Ovo je mjesto koje volim i koje me fascinira”, kazao je Bernal u srijedu pred brojnom publikom koja je došla vidjeti njegov film prikazan u okviru programa posebnih projekcija SFF-a.

Bernalov “Chicuarotes” drugi je igrani film u kojemu se okušao kao redatelj donosi priču o dvojici meksičkih tinejdžera koji se u potrazi za boljim životom upletu u mrežu kriminala iz koje im je nemoguće isplivati.

Bernal je ispričao brutalnu pripovjest o životu u talogu meksičkog društva obilježenog besperspektivnošću i nasiljem kojega u ovom filmu ne manjka i koje ostavlja autentičan mučni dojam. Gledateljima je kazao kako je nakon prikazivanja u Meksiku gdje je i snimljen i čiju stvarnost odražava izazvao brojne polemike.

Dihotomija meksičkih gradova u kojima se na način neshvatljiv zapanjačkoj kulturi prepliću život i smrt, tuga i sreća za Bernala su bili poseban izazov kojega je želio prenijti na filmsko platno i upravo se tog pothvata, kako je kazao, “grčevito držao” radeći “Chicuarotes”.

Prvi Berbalov dugometražni režijski uradak bio je film “Deficit” iz 2007. Nakon toga režirao je niz kratkih filmova.

Njegova je glumačka karijera puno impresivnija. Igrao je u više od pedeset filmova a posebice su zapažene uloge koje je ostvario u filmovima Pedra Almodovara poput “Lošeg odgoja” ili Alejandra Gozaleza Inarritua “Pasja ljubav”.

U Sarajevu je kazao kako se po malo stidi biti redateljem ali i da uživa radeći taj posao.

Kazao je kako su ga na redateljski posao naveli i u tome mu bili uzor Alejandro Gonzalez Inarritu i Alfonso Cuaron u čijim je filmovima koje su oni režirali ranije glumio kao i Jim Jarmush.

Upravo je od Cuarona kada su snimali “I tvoju mamu također” naučio puno o dinamici snimanja filma znalački “nabacujući loptu” glumcima koji su onda bili u stanju na pravi način odigrati svoje uloge.

“Želio bih da svi filmovi budu poput ovoga, da imaju tu dinamiku”, kazao je Bernal.