Dom mladih – jedino mjesto koje pruža sarajevskim bendovima besplatan prostor

Kultura 29. aug 201915:07 > 15:22
N1

Koncertom sarajevskog punk benda S.P.U.K. u amfiteatru Doma mladih kao dio multimedijalnog programa "Sarajevska Kaktus generacija" u sklopu 3. Internacionalnog festivala GRAD oživljena su sjećanja na kultni sarajevski klub Kaktus. U narednim danima svi koji dođu na Skenderiju u Dom mladih, na ulazu u amfiteatar mogu predati fotografije iz vremena njihovog odrastanja u Kaktusu. Lične uspomene od kojih će se napraviti izložba krajem ove godine.

Od kraja 70-ih godina prošlog vijeka, jedan od zaštitnih znakova društvenog života u Sarajevu bili su kafići i klubovi. Svaka socijalna grupa imala je svoje omiljeno mjesto, a na neka, poput starog Kaktusa, su dolazili svi, priča nam Ibrahim Spahić, sjećajući se prijašnjih vremena.

“U tim ‘70-im, ‘80-im godinama Sarajevo je imalo na 400 različitih klubova po gradu. Dakle bio je najvitalnija muzička scena i u čaršiji i u svim gradskim prostorima. Kaktus je bio među njima probran”, kazao je Ibrahim Spahić, organizator.

Za Kaktus su čuli i oni koji su rođeni nakon njegovog vremena. Kažu da je to bila jedna sarajevska priča kakva više ne postoji u ovom gradu, ali da se ovakvim događajima bar mogu sačuvati uspomene.

“Kaktus je bio legendarni klub prije rata koji je 4,5 godina prije rata promijenio ime u Volens Nolens. Zvao se audiovizuelni klub u Domu mladih. Nalazio se ovdje gdje se sada nalazi muzej Ars Aevi i okupljao u to neko fino vrijeme komunizma, okupljao je progresivne, jeste to bilo kontrolisano, ali to su bile progresivne urbane generacije u Sarajevu”, rekao je koordinator događaja u Domu mladih, Vedran Hamzić.

Mnogi poznati bh. bendovi upravo u Domu mladih u Skenderiji napravili su svoje karijere. Mladih bh. bendova ima i danas, međutim ne daje im se prilika da sviraju i pokažu šta rade. Jedino mjesto koje im to omogućava je Dom mladih. I danas, baš kao 80-ih godina, na tom mjestu, mladi muzičari mogu besplatno da vježbaju.

“Trenutno dolje u prostorijama vježba nekih 6,7 bendova i to je na neki način podrška Doma mladih mladim bendovima tako što im daju prostorije da besplatno sviraju. Što je u današnje vrijeme teško naći prostor, što Dom mladih omogućuje i hajmo reći na neki način tako i nastaju sarajevski bendovi”, objasnio je frontmen sarajevske grupe S.P.U.K. Davorin Sekulić.

Iako su različitih generacija, svi oni imaju istu misiju – sačuvati legendardno okupljalište Sarajlija, Dom mladih. Njegovu priču i istoriju od zaborava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad