Umjetnička djela formirana u Jugoslaviji inspiracija i građa za istraživanje

Kultura 29. aug 201917:28 > 17:30
N1

Zbirka umjetničkih djela formirana u Jugoslaviji, prebačena je u centralni izložbeni prostor Historijskog muzeja BiH. A sve u cilju istraživanja. Naime, ovu izložbu pratio je javni poziv upućen umjetnicima i kustosima, da koriste muzejski prostor kao otvoreni umjetnički atelje, a radove iz zbirke kao inspiraciju i građu za svoja umjetnička istraživanja.

Kada je raspisan javni poziv umjetnicima i kustosima, iz Historisjkog muzeja BiH, očekivali su da na poziv odgovore umjetnici koji su živjeli i stvarali u Jugoslaviji, a koji sa sobom nose dio tog naslijeđa.

“Međutim desilo se nešto vrlo zanimljivo: mladi su odgovorili na zbirku tako da ćemo imati umjetnike različitih generacija koji će komunicirati kroz otvoreni atelje”, kazala je Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja BiH.

Jedan od umjetnika koji učestvuje u projektu THE LIVING MUSEUM, a sve u clju oživljavanja kulturno-historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine, je Dženan Hadžihasanović, koji radi reprodukciju slike Frane Delalea.

“Šta je zajedničko u našim radovima jeste da ja takođe slikam transparente, samo je za moj rad karakteristično što su paralele i transparenti prazni, dakle nema ideje, nema poruke… to je jedna rulja koja je izašla da protestuje i želio sam time napraviti univerzalni protest koji preispituje samu formu protesta kao jezika, kao forme, kao oružja”, navodi umjetnik Dženan Hadžihasanović.

Radovi koji se sada nalazi u otvorenom ateljeu Historijskog muzeja, nekada su bili dio stalne postavke muzeja Revolucije. Tokom rata, radovi su bili smješteni u podrumskim prostorijama, a sada su dostupni umjetnicima i kustosima. Ovaj projekat je jedinstvena prilika da se svi ti zaboravljeni umjetnički radovovi izlože u centralni umjetnički prostor.

“To su radovi koji su inspirisani kako tehnikama koje su upotrebljivane u Jugoslaviji, tako isto i pričama koje se kriju unutar zbirke umjetničkih dijela. U toku je otvoreni atelje u koji umjetnici dolaze i rade nove radove će u budućnosti biti izloženi u nekoliko etapa u Historijskom muzeju BiH”, kazala je kustosica Historijskog muzeja BiH.

U zbirci posjetioci mogu vidjeti radove koji govore o narodnooslobodilačkoj borbi, važnim bitkama i ličnostima Drugog svjetskog rata, te o poslijeratnoj obnovi. 

Izložba će biti otvorena početkom oktobra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad