Predstava u kojoj će publika preispitati svoje stavove

Kultura 30. aug 201917:13 > 19:01
N1

Pozorište mladih Sarajevo i ovu sezonu počinje sa predstavom u kojoj učestvuju osobe sa invaliditetom. Publika će po prvi put imati priliku vidjeti osobe u kolicima koje plešu, a sve to kako bi društvo, odnosno publika, preispitala svoje stavove.

Prije godinu dana bosanskohercegovačka glumica Amila Terzimehić došla je na ideju da sa koleginicom Enom Kurtalić uradi predstavu o osobama sa invaliditetom. Njih su i uključili u projekt.

“Mislim da je pozorište mjesto slobode, mjesto za sve i mislim da je mnogo važnije da i oni mogu pričati u svoje ime nego da mi pričamo u njihovo ime. Mislim da je i to jedna vrsta diskriminacije da mi pričamo u njihovo ime kad mogu oni to isto uraditi”, priča Terzimehić.

Predstava “All Inclusive” je fizičko-dokumentarnog karaktera. Govori o različitosti, o tijelu, o diskriminaciji. U predstavi, pored Amile i Ene, publika će imati priliku vidjeti i Jasmina Džemiđića.

“Prošle godine u decembru smo bili na prvoj kafi i one su došle na ideju da radimo plesnu predstavu. Ja sam mislio zezaju se. Plesati? Trebam prvo naučiti hodati pa onda ću plesati. I tako smo se dogovorili. Ja sam bio pred amputaciju noge pa smo sačekali da to prođe”, otkriva Jasmin Džemiđić, glumac i komičar.

Po prvi put u ulozi glumice našla se i Merima Dervović.

“Treme imam, međutim sa Amilom i Enom je tako divno raditi, veoma je opuštena atmosfera. Upoznali smo se kroz ovaj proces, i sama ja sam shvatila šta može moje tijelo, koji su limiti”, kaže Dervović.

Položaj osoba sa invaliditetom u našoj državi veoma je težak. Svakodnevno se suočavaju sa brojnim barijerama. Upravo je to potaklo autorice da urade predstavu kako bi publika preispitala svoje stavove, ali i viđenje sebe i drugih.

“Predstava govori o različitim oblicima diskriminacije, zbog kojih vrlo nesvjesno ili svjesno smanjujemo mogućnosti u životima tih ljudi. Istraživanja koja smo radili temelje se na pitanjima: ‘Kako prihvatiti sopstveno tijelo? Kako prihvatiti drugačije?’ i temelji se na dijalogu ‘Moje tijelo i ja'”, dodaje Terzimehić.

“Vidjeće po prvi put dvije osobe u kolicima koje plešu, vidjeće da i osobe sa invaliditetom mogu biti i elegantne i fine”, ističe Džemiđić.

Pozorište mladih Sarajevo prošle godine je u potpunosti prilagođeno osobama sa invaliditetom, a prošlu pozorišnu sezonu otvorili su inkluzivnom predstavom “Svirala”. Premijera predstave “All Inclusive” zakazana je za 20. septembrar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad