Prikupio na desetine hiljada eksponata koje je donirao muzeju “Bosnaseum”

N1

“Bosnaseum” naziv je muzeja koji je prije dvije godine otvoren u staroj gradskoj jezgri Mostara, te koji na 800 kvadrata izložbenog prostora kroz 12 tematskih cjelina prikazuje kulturu i historiju svih naroda u Bosni i Hercegovini. Muzej nije samo izložbenog tipa, nego je i obogaćen raznim interaktivnim sadržajima koji daju puni virtuelni put kroz historiju Mostara i Hercegovine, a najveću količinu eksponata muzeju je darovao strastveni kolekcionar iz Bugojna.

Više od 40 godina Dragan Mučibabić od zaborava čuva vrijedne stare predmete. Prikupio ih je na desetine hiljada kojim kako tvrdi može opremiti veći broj muzeja. Za početak, njegovi eksponati dobili su svoje mjesto u Bosnaseumu, muzeju u Mostaru koji je svoja vrata otvorio prije dvije godine.

“Ovdje sam na neki način ja dao svoju dušu, izložio neke od najljepših eksponata iz moje zbirke koja ima preko 30.000 eksponata. Znači mogla bi se još dva, tri muzeja ovakva otvoriti”, kaže Mučibabić.

No u Bosnaseumu su, priča nam ovaj kolekcionar, pokušali prikazati sve periode, još od prahistorije, gdje su prikazani zubi od mamuta od prije pet miliona godina. Međutim, svaki predmet ima svoju priču.

“Naprimjer, tursku sablju sam davno kupio u Bugojnu, a iz Mostara je i opet se vratila u Mostar, a izgorjela je u ratu. Tu je prikazan i vrh koplja iz Prusca kraj Bugojna, zatim lula koja je nađena u zemlji iz turskog osmanlijskog perioda. Puška džeferdar nađena je kraj rijeke Vrbas u Bugojnu zakopana”, otkriva Mučibabić.

Svi narodi u BiH prikazani su kroz etno sobe posvećene periodima i načinima života. Nisu izostavljene ni sobe s kolekcijama narodnih nošnji, te izumrlih starih zanata.

“Muzej sadrži sve što je potrebno turistima da na jednom mjestu vide cjelokupan razvoj Hercegovine i Mostara pogotovo, kroz podijeljeni turski, austrougarski, jugoslavenski period, zadnji rat, video prezentacije rata koji dočaravaju kako je bilo preživjeti civilima rat u ovom gradu”, ističe Haris Đonko, direktor muzeja.

Prezentacije koje turiste ne ostavljaju ravnodušnim.

“Muzej nam se jako sviđa, a posebno to što na Tita nisu zaboravili, a film o rušenju mosta me je jako dirnuo”, kaže turistkinja iz Ljubljane.

Izložbu upotpunjuje i maketa sela iz kasnog osmanlijskog doba, a u zadnjem dijelu muzeja stalna ratna postavka vraća u samu srž rata. No na tome kažu u muzeju neće stati, jer u narednom periodu planiraju širenje muzejske postavke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad