"Praznik knjige" u Sarajevu okupit će 150 izlagača

Kultura 20. apr 201515:41 > 15:43
Anadolija

Ukupno 150 izlagača izložit će 100.000 različitih naslova na ovogodišnjem 27. Sarajevskom sajmu knjige i 13. bijenalu knjige u periodu od 22. do 27. aprila u Sarajevu.

Ovogodišnji sajam u organizaciji je Kantonalnog Javno preduzeća Centar Skenderija – Sarajevski Sajam te partnera trgovačko-knjižarskog društva “Šahinpašić” uz angažman Udruženja izdavača i knjižara BIH.

Prema riječima organizatora, najveća sajamska manifestacija regiona ove godine u bh. prijestolnici okupit će autore i izdavače iz Srbije, Hrvatske, Turske, Njemačke, Irana, Velike Britanije…

“Na osnovu prošlogodišnjih rezultata, sajam je ove godine privukao pažnju susjednih izlagača, pa se tako izdavači iz Hrvatske vraćaju u BiH u velikom broju. Vraćaju se i izdavači iz Turske, a naredne godine bi Turska mogla biti i zemlja partner sajma. Vode se pregovori da se to realizuje”, istakao je direktor TDK “Šahinpašić”, Ajdin Šahinpašić.

Također, istakao je da je ove godine bilo više potražnje nego ponude u smislu izdavačkog prostora ali je odlučeno da sajam, tradicionalno, bude na Skenderiji. Govoreći o nastupajućem “prazniku knjige”, Šahinpašić je podsjetio i kako su pozivi za posjetu upućeni svim obrazovnim institucijama, osnovnim i srednjim školama da organizavano posjete sajam.

Kako je istakao, nijedna državna institucija ove godine nije podržala sajam kao što je to bio slučaj prošlog puta.

Tokom šest sajamskih dana posjetioci sajma imat će priliku da se susretnu sa novim književnim djelima a izdavači će moći pristupiti i razmijeniti iskustva sa kolegama iz regiona u domenu bibliotekarstva i knjižarstva.

Pored promocije književnih djela, bit će organizovani i okrugli stolovi i stručni skupi koji će se baviti temama vezanim za pisanu riječ.

Prema riječima voditeljke programa Elme Bobete, na ovogodišnjem sajmu domaći izdavači imali su prednost pri odabiru izložbenog prostora.

“Završili smo pripremnu fazu, štandovi su postavljeni, radi se o 110 štandova. Više smo nego zadovoljni. Trudimo se da sajam uvijek bude bolji i bogatiji. Ove godine imamo 65 posto domaćih izdavača. Sa pravom možemo reći da je ovo naš specijalizovani najupješniji sajam u BiH”, kazala je Bobeta, te pozvala građane da posjete sajam gdje će biti upriličeni razni kvizovi, nagradne igre i drugi zabavni sadržaji u periodu od 10 do 19 sati tokom šestodnevnog sajma.

Ovogodišnja kolektivna nagrada za profesionalce u bibliotekarstvu, koju dodjeljuje Fondacija “Kemal Bakaršić” svakog 23. aprila, bit će dodijeljena Katedri za bibliotekarstvo Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Udruženje izdavača i knjižara BiH će, sa druge strane, imenovati žiri koji će proglasiti najbolje u kategorijama: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dječja knjiga godine, najbolji dizajn knjige i najbolje opremljeni štand. Iz udruženja su kazali kako će nagrade imati novčani karakter.