Film Sin bh. kandidat za nagradu Oscar

Kultura 09. sep 201909:24 > 09:28
Screenshot

Kandidat u ime Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film Sin rediteljice Ines Tanović.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je izbor, te je komisija u čijem su se sastavu našli reditelj Srđan Vuletić, scenaristica Elma Tataragić, scenaristica Tina Šmalcelj, producent Zoran Galić, kostimografkinja Lejla Hodžić, scenaristica Asja Krsmanović, rediteljica Aida Begić, montažer Predrag Solomun, direktor fotografije Mustafa Mustafić i reditelj Elmir Jukić, glasanjem odlučila o bh. kandidatu.

Ovogodišnji bh. kandidat film Sin svjetsku premijeru imao je na 25. Sarajevo Film Festivalu. Film Sin je priča o Armanu (18) koji je usvojen dok je još bio beba. Nedugo zatim, porodica je dobila biološkog sina. Dok se Arman bori protiv demona svoje prošlosti, u isto vrijeme pokušava zaštiti svog mlađeg brata Dadu (14) od svih izazova današnjeg Sarajeva: droge, oružja, odlaska na ratište na Bliskom istoku. Ova drama prati porodicu koja je slomljena unutarnjom napetošću dok se bore da prežive u Bosni. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrić, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Lidija Kordić, Jasna Ornela Berry i Emir Hadžihafizbegović. Film je nastao u produkciji kuće Dokument iz Sarajeva kao koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije i Slovenije. Rediteljica i scenaristica filma je Ines Tanović, montažu potpisuje Redžinald Šimek, direktor fotografije je Mitja Ličen, a producent Alem Babić.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 19 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmski radnika, 2001. godine je nominiran film Ničija zemlja Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Iz Udruženja filmskih radnika BiH podsjećaju da su mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali producenti s bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2018. do 1. oktobra 2019. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana zaredom, koji imaju DCP ili 35-milimetarske kopije filmova, te čija je autorska ekipa većinski iz BiH. Više informacija o pravilima kandidiranja filmova za ovu nagradu možete naći na www.oscars.org.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u a i u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad