Najveća stranica stripa na svijetu u Sarajevu

Kultura 21. apr 201509:04 > 09:06
Fena

Na krovu sarajevske pijace Markale krajem maja bit će postavljen najveći strip na svijetu, platno 30 x 24 metra, na kojem će biti isprintana stranica iz stripa "Potraga za grobom Aleksandra Velikog".

Strip su uradili francuski autor Gilles Kramer i bosanskohercegovački umjetnik Damir Nikšić.  

Projekt organizira i finansira Francuski institut u Sarajevu uz pomoć i podršku strip izdavačke kuće Agarthi Comics iz Sarajeva i preduzeća ”Tržnice-pijace”.  

Iz Agarthi Comicsa Feni su kazali da će to biti najveća tabla stripa na svijetu, a da je dosad najveća predstavljena 2009. godine u Briselu i bila je za deset metara kvadratnih manja od table koja će biti postavljena u Sarajevu.  

Pogled na najveću tablu stripa bit će omogućen sa svih spratova, balkona, Francuskog instituta u Sarajevu.  

Francuski institut će paralelno s postavljanjem table, u ljetnim mjesecima u Sarajevu organizirati još nekoliko stripovskih događaja, kao što su promocije i izložbe stripa.  

Fena

Projekt će prikazati Sarajevo u nešto drugačijem svjetlu, s jedne strane vratiti pozornost na Sarajevo u svijetu stripa, kao jedno od mjesta gdje su u prošlosti nastali neki od značajnijih stripova, a s druge, namjera je osvijestiti društvene strukture u BiH, posebno pedagoške zavode, resorna ministarstva na svim nivoima,  pedagoge, nastavnike, bibliotekare, pa na kraju i roditelje, da je strip kultura nešto što ne pripada prošlosti. Ona je u prethodnih 20 godina doživjela procvat u Evropi i Zapadu uopće, a stripovi su sastavni dio odgoja djece, razvoja njihove mašte, stvaranja razlika između dobra i zla i u konačnici nešto što kod učenika koji tek kreću u školu razvija ljubav za čitanjem i knjigom”, istakli su iz Agarthi Comicsa.  

Dodali su da su školske učionice i biblioteke u Njemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj i drugim zemljama prepune stripova, strip albuma i grafičkih novela te da bi ta praksa trebala zaživjeti i u BiH.