U Zagrebu otkrivena ploča s imenom Park Envera Čolakovića

Kultura 17. sep 201913:23 > 13:26
Anadolija

U Martićevoj ulici danas je službeno otkrivena ploča s novim imenom Park Envera Čolakovića čime je ovaj hrvatski, mađarski i bosanskohercegovački književnik, autor romana Legenda o Ali-paši, dobio svoje obilježje u Zagrebu.

Ploču s imenom “Park Envera Čolakovića” u Martićevoj ulici, prekoputa Trga fra Grge Martića, otkrili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i sin Envera Čolakovića, Esad Čolaković.

Esad Čolaković je izrazio zadovoljstvo da se ovaj park nalazi upravo pokraj adrese Martićeva 33 A na kojoj je književnik stanovao s obitelji i gdje je napisao nekoliko još uvijek neobjavljenih pjesama posvećenih Martićevoj ulici.

“Otvorenjem ovog parka ujedno se odaje priznanje svim Bošnjacima koji su u hrvatskoj kulturi, znanosti, društvu i raznim područjima života ostavili trajan znamen i dali doprinos, na primjeru mog oca hrvatskoj kulturi, jednako kao i bošnjačkoj”, kazao je Čolaković.

Naglasio je kako je roman legenda o Ali-paši roman koji iznova nalazi poklonike u mlađim generacijama, posebno u Bosni i Hercegovini.

Grad Zagreb podržao je objavu neobjavljene zbirke “Lirika” koja izlazi u nakladi Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba (VBNMGZ) i koja će večeras biti promovirana u Knjižnici Bogdan Ogrizović.

Zbirka “Lirika” predstavlja neobjavljeni dio iz bogate rukopisne ostavštine ovog književnika, a u ostavštini se nalaze još neobjavljena djela, poezija i romani.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako su grad Zagreb od njegova osnutka do danas izgradili pripadnici hrvatskog naroda, ali i svi drugi narodi i zajednice koji žive na ovom prostoru.

“Oni su gradili ovaj grad na javnom, političkom i kulturnom polju i to je bogatstvo i budućnost ovog grada i domovine”, poručio je Bandić.

Istaknuo je kako je bilo prijepora oko podizanje ove ploče Čolakoviću, ali kako to spada u politički ring sukoba ljevice i desnice.

Jedan od nositelja inicijative su Društvo hrvatskih književnika (DHK) i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba (VBNMGZ).

Predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović je poručio kako se ovim parkom vraća dignitet Enveru Čolakoviću, književniku kojega je “politika i ideologija na vrhuncu stvaralaštva bacala u vrtloge svoga besmisla”.

Uz njegov ključni roman koji nailazi na veliku recepciju u regiji, Vidmarović je istaknuo njegovu “Zlatnu knjigu mađarskog pjesništva”, istaknuvši kako je to pokazatelj njegove simetrične dvojezičnosti.

Naveo je kao je dužnost objaviti sabrana djela Envera Čolakovića, s obzirom na još 5 ili 6 neobjavljenih djela koja leže u rukopisu.

“Kad pročitate bilo kakve kontroverze, ništa nije istina. Istina je da smo imali velikog književnika, jednog od najvećih hrvatskih prevoditelja”, poručio je Vidmarović.

Na svečanosti je sudjelovao i ministar za kulturu, obrazovanje i sport zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, jer u tom kantonu tri osnovne škole nose ime po Enveru Čolakoviću.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić najavio je kako će u suradnji sa Zeničko-dobojskim kantonom, koji će donirati bistu Envera Čolakovića, ta bista u narednom periodu biti postavljena u Aleji književnika na jezeru Bundek.

Istaknuo je kako je riječ o trećem Bošnjaku, nakon Safvet-bega Bašagića i Šefika Pezerovića, koji dobiva svoju ploču s imenom ulice ili trga.

Enver Čolaković (27. maj 1913. Budimpešta – 18. august 1976. Zagreb) bio je bosanskohercegovački prozaik, pjesnik i prevodilac.

Prevodio je s mađarskog i njemačkog jezika, objavljivao je i stručne tekstove iz fizike i matematike, a radio je kao profesor, pozorišni režiser, korektor i urednik. Najpoznatiji je po svom romanu Legenda o Ali-paši iz 1944., objavljenom na bosanskom jeziku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad