Scenarista Dylan Doga najavio epizodu u Sarajevu

Kultura 03. okt 201919:16 > 19:18
Wikipedia

Ovogodišnji Mostarski strip vikend i Festival Deveta dimenzija u Banjaluci svečano će otvoriti ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Nicola Minasi. Danas su predstavljeni i italijanski majstori stripa, koji stižu u ova dva grada. Strip vikend će se održati u subotu i nedjelju, 5. i 6. oktobra 2019. godine, a ulaz na sve događaje je slobodan.

Festivalski vikend je pred nama. Prva revija italijanskih majstora stripa u Bosni i Hercegovini dovodi 18 umjetnika iz svijeta stripa, a od toga 6 iz Italije. Neki od njih su danas bili i u Sarajevu.

“Ovo je prvi put da sam došao uopšte na Balkan. Vrlo sam srećan zbog toga i nadam se da će mi ovo iskustvo poslužiti kao inspiracija za pisanje jedne nove priče o Dylan Dogu smještenom ovdje”, kaže Giancarlo Marzano, strip scenarista.

“Nadam se da će odgovor publike biti veliki i odziv njihov i da ću se vrlo dobro zabaviti”, dodaje crtač stripova, Alessandro Bocci.

Ovakvi događaji kako ističu bh. strip autori su prilika i da se osvrne na percepciju stripa u BiH. Prema njihovim riječima u našem društvu još uvijek vlada staromodni pogled na strip kuturu i ovakvim festivalima se može dokazati suprotno.

“Ne postoji dijete u BiH koje nije čitalo strip, a onda dok odrastamo prerastemo te stripove i počnemo ih doživljavati kao nešto za djecu, neku dječiju zanimaciju što uopšte ne priliči kao opis jer stripovi imaju svoju odraslu publiku”, pojašnjava Filip Andronik, bh.strip autor.

Iz Kluba MoStrip kazali su da je program festivala sličan kao i prethodnih godina.

“Ljudi najviše vole crtanje i potpisivanje, to je jedna onako strašno simpatična stvar, ta neka interakcija između posjetitelja i gosta festivala”, priča Đani Zovko, organizator MoStrip.

Svoje oduševljenje nije krio ni ambasador Italije u BiH, Nicolas Minasi:

“Dopustite mi da kažem koliko sam oduševljen što smo ujedinili cijelu domaću zajednicu zahvaljujući italijanskom stripu i što mogu da primijeti kako su se italijanski heroji jednostavo namjestili u bh prizore”.

Svi oni imaju istu misiju. Pomjeriti strip sa kulturne margine gdje se danas nezasluženo nalazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad