MESS poziva publiku na protestni performans

Kultura 03. okt 201920:23 > 20:24
N1

Zbog kontinuiranog umanjenja sredstava od Federalnog ministarstva kulture i sporta, Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS najavila je za petak, 4. oktobar u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 20 sati protestni performans umjetnika i prijatelja Festivala - navode iz Direkcije MESS.

Performans će, kako se navodi, biti održan umjesto ranije planiranog izvođenja predstave “Čehovljeva prva predstava” iz Irske, koja je trebala zatvoriti Festival.

Tim performansom podsjeća se na riječi direktora Festivala Nihada Kreševljakovića na otvaranju MESS-a, 28. septembra 2019 godine.

“Predstavu irske kompanije Dead Centre iz Dublina – ‘Čehovljeva prva predstava’ koja je trebala zatvoriti ovogodišnji Festival MESS, zbog odluke Federalnog ministarstva kulture i sporta o umanjenju sredstava za ovu godinu – nećemo gledati ove godine. Zbog toga, Direkcija Festivala MESS, u dogovoru sa članovima žirija, donijela je odluku da će nagrade biti dodijeljene naredne godine, kad ćemo i zatvoriti 59. Festival, dan pred početak 60. festivala MESS, a nakon što svi pogledamo i tu predstavu. A odgledat ćemo je!”,  naglasio je Kreševljaković.

Direkcija festivala ‘poziva publiku MESS-a da se pridruži i da podršku najstarijem teatarskom festivalu u regiji’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad