Šerbedžija: U biti svakog pravog teatra postoji društvena angažovanost

Kultura 05. okt 201909:38 > 09:41
N1

Gumac Rade Šerbedžija rekao je u Novom danu na N1 da je njemu najljepše u teatru kad je humor, zabavno, a opet uzdrma prilično. Smatra da u biti svakog teatra postoji društvena angažovanost.

Predstava “Ko se boji Virdžinije Vulf”, koprodukcioni projekat sa Kazalištem “Ulysses” iz Zagreba pretpremijerno i premijerno će biti izvedena pred beogradskom publikom u BDP 7,8,9 i 10. oktobra.

Šerbedžija kaže da su koprodukcije “apsolutno korisna i sjajna stvar”.

“Mi smo se iz muke dosjetili toga, jer su danas toliko mala ulaganja u kulturu, a i teatar posebno, tako da je ta vrsta produkcije jedini izlaz da se naprave veće stvari teatarske. Te koprodukcije su fantastične zbog toga, što svako pokrije svoj dio finansijski, pa je lakše preživjeti”, kaže Šerbedžija.

Kako kaže, jugoslovenski narodi su svi slični, ali opet razlike u mentalitetu postoje, kao što je, kako kaže, razlika u nijansama koja se ne prepoznaje u kolokvijalnim jezicima, već u tim nijansama u teatru i filmu.

“Imamo saradnju sa BDP, to je ideja novog direktora Juga Radivojevića, mi smo to zdušno prihvatili. Virdžinija Vulf je mali komad. Imamo dva beogradska glumca, igra Milan Marić i Ljubomir Bulajić. Nastavićemo da radimo koprodukciju sa njima, i neke veće projekte sa više glumaca”, kaže on.

Kako kaže, sjajno je što povezuje dva velika grada, Beograd i Zagreb i što, kaže, prvi put igra u Beogradu u teatru od 1992. godine.

“Smiješno je da sam nakon 28 godina prvi put zaigrao u teatru pred beogradskom publikom. Jedino slično je što ponovo igram ulogu Džordža, koja je savršena. Cijeli komad je za mene jedan od najdivnijih komada napisanih u 20. vijeku. Priča je o dva bračna para, starijem i mlađem. Svašta tu ima, i humor je, i drama, a to je meni najlepše u teatru, kad je humor, zabavno, a opet uzdrma prilično”, kaže.

Kako kaže Šerbedžija, u biti svakog pravog teatra postoji ta angažovanost.

“Ako uzmete od grčkih vremena, od komedija grčkih, to su sve komedije, a opet imaju unutra društvenu angažovanost. U biti svakog teatra jeste to nužno i važno. Zapravo u pravom teatru i pravoj umetnosti i filmu je uvijek važno pogoditi tu suštinu ‘zašto uopšte radim taj komad’, a uvijek se umetnost radi da nešto pokreneš, pokažeš, i muzika, a naročito kad se radi o teatru, knjizi, filmu, tu je ta društvena angažovanost vrlo važna, da se dotakneš problema čovjeka za koga radiš te predstave”, kaže.

Ističe da nema tremu.

“Ja nisam čovjek od treme, ja imam osećaj odgovornosti više. U tom smislu sam uzbuđen pred beogradskom publikom, sjećam se sjajnih iskustava sa tom publikom”, kaže Rade Šerbedžija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad