Po uzoru na velike evropske gradove i Sarajevo dobilo biblioteku na otvorenom

Kultura 15. okt 201917:18 > 17:25
N1

Po uzoru na velike evropske gradove, danas je i Sarajevo, dobilo svoju prvu biblioteku na otvorenom. Ormarići sa knjigama postavljeni su u Velikom parku. Od danas čitaoci mogu u prirodi, besplatno odabrati neko štivo za sebe.

Na čuvenoj Hippy klupi, u Velikom parku, postavljena su dva ormarića sa knjigama, a uređene su i klupe, na kojima ljubitelji pisane riječi mogu besplatno uživati u odabranom štivu. Na ovu inicijativu, prije godinu dana, došli su vijećnici Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo Lamija Tiro i Samir Fazlić.

“Postoje biblioteke na otvorenom i u drugim gradovima, gledali smo čak i neke projekte kako su oni to uradili, na plažama i drugim mjestima. Imate i u javnom prevozima, ljudi čitaju knjigu pošto dugo putuju, onda ostave tu knjigu, neko drugi uzme da je pročita, vrati je i tako dalje”, pojasnio je Samir Fazlić iz Naše stranke.

Najveća zelena površina u samom centru grada je upravo Veliki park, s toga je ovo idealno mjesto za čitaoce. Tišina, zelenilo i besplatno štivo.

“Dovoljno bi bilo da snimite kadrove u ovom trenutku i vidjećete koliko je ovaj projekat zaživio zahvaljujući još jednoj podršci Općine Centar, Hippy klupa će vratiti sjaj koji je imala u vremenu prije rata”, poručila je Alma Isanović Varunek iz Prostornog uređenja općine Centar.

Fazlić je kazao kako se nada da će se projekat “biblioteka na otvorenom” realizovati i na drugim lokacijama u Sarajevu.

“Moja ideja je da napravimo isto jedno takvo mjesto kod tržnog centra Alta, da li je to moguće vidjećemo. Također nadam se da će kolege iz drugih općina prepoznati da se u kapmusu napravi jedna biblioteka na otvorenom, tamo ima jako puno prostora, ima park koji je oživljen, mislim da će u tom parku pojaviti se neka biblioteka na otvorenom.”

U ovoj biblioteci čitaoci mogu besplatno posuditi ali i donirati svoje knjige. Opština će brinuti o održavanju i očuvanju biblioteke. Fazlić je istakao kako nije grijeh ukrasti knjigu ali da se ipak nada da će građani biti odgovorni i nakon čitanja istu vratiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad