Dugoočekivana izložba da Vincijevih radova od danas u Louvreu

Kultura 24. okt 201912:44 > 12:48
Fena

Pripreme su trajale više od decenije, a gotovo je izbio diplomatski spor zbog kojeg bi bila onemogućena. Sada se jedna od najskupljih svjetskih umjetničkih izložbi - u znak obilježavanja 500. godišnjice smrti Leonarda da Vincija - konačno otvara za javnost.

Muzej Louvre u Parizu, dom Da Vincijeve Mona Lize, u četvrtak otvara svoja vrata za izlaganje više od 160 slika i crteža iz renesansne ere, od kojih su neke posuđene od kraljice Elizabete II i Bila i Melinde Gates, prenosi BBC.

Izložba, za koju se očekuje da će u naredna četiri mjeseca privući više od pola miliona posjetitelja, ima za cilj da pruži dublje razumijevanje umjetnikovih radnih metoda pomoću njegovih bilježnica, infracrvene tehnologije slike i virtualne stvarnosti.

Korištenje infracrvenog svjetla na nekim od njegovih najpoznatijih umjetničkih djela otkrilo je brojne tajne, s mnoštvom slojeva crteža otkrivenih ispod umjetnikovih gotovih radova.

Ovo nije prvi put da se ova metoda koristi. U augustu su stručnjaci pronašli nacrte za anđela i bebu Krista ispod površine Leonardove Bogorodice na stijenama, koristeći makro-rendgenske fluorescentne mape te infracrveno i hiperspektralno snimanje.

Leonardo da Vinci bio je inžinjer, dizajner, naučnik i umjetnik koji je bio fasciniran ljudskim tijelom i ponašanjem životinja i biljaka.

Od rasta stabala do kretanja ptica – opsjednut je bio letom i dizajnirao je leteću mašinu zasnovanu na krilima šišmiša – Leonardo je proučavao složenosti i dokumentovao ih u crtežima. Neki od tih crteža su u sklopu ove izložbe.

Dizajnirao je i oružje, alate i pribor, a njegove bilježnice uključuju i interpretacije arhitektonskih tehnika gradnje.

Među najslavnijim radovima na posudbi u Louvreu nalazi se Leonardov Vitruvijev čovjek, crtež olovkom i tintom savršeno proporcionalnog ljudskog oblika unutar kvadrata i kruga.

Komad, koji će biti izložen osam sedmica prevezen je u Pariz tek prošle sedmice, uprkos pokušajima da mu se zabrani izlazak iz Italije.

Stojeći pored umjetničkog djela, kustos izložbe Vincent Delieuvin rekao je da crtež pokazuje važnost odnosa nauke i umjetnosti.

“U ovom slučaju pokazuje ljepotu ljudskog tijela. Nadamo se da ćemo pokazati ko je on bio kao umjetnik, zašto i koliko je Leonardo bio tako važan. Koristio je vrlo poseban i originalan metod rada zasnovan na nauci”, rekao je on. 

Fena
Fena
Fena
Fena

Mona Lisa, možda jedna od najpoznatijih umjetnikovih slika, na ovoj izložbi nema fizički oblik – čuva se na drugom mjestu u Louvreu u zaštićenom staklenom kućištu – ali posjetitelji mogu vidjeti sliku u obliku virtualne stvarnosti u aplikaciji nazvanoj Iza stakla.

Iskustvo virtualne stvarnosti, prvo takve vrste u Louvreu, uključuje znanstvena istraživanja kako bi otkrili detalje unutar slike inače nevidljive golim okom, kažu programeri projekta, Vive Arts.

Potom su tu radovi koji su inače u posjedstvu britanske krune, a koje je Kraljica Elizabeta II posudila. Oni se obično drže iza zatvorenih vrata u dvorcu Windsor.

Tu spadaju Leonardove skice “Studija ruku” i “Glava Lede”, mitološka majka Helene iz Troje.

“Kraljica Elizabeta je bila vrlo velikodušna, poslala je 24 djela iz svoje kolekcije. Zbog nje smo u mogućnosti prikazati sjajan izbor njegovih crteža”, rekao je Delieuvin.

Izložba sadrži i djela drugih umjetnika iz razdoblja renesanse, uključujući skulpture, kako bi se vlastiti rad Leonarda da Vincija stavio u kontekst, rekao je Louvre.

Delieuvin je rekao za BBC da predviđa da će oko 600.000 ljudi posjetiti izložbu u Parizu zahvaljujući impresivnom obimu izloženih radova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad