Zenički BNP koordinator manifestacije Noć teatra BiH 2019

Kultura 12. nov 201912:34 > 12:37
Fena

Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP) koordinirat će i ovogodišnjom, 10. manifestacijom Noć teatra Bosne i Hercegovine 2019, koja će se 16. novembra održati u okviru 11. manifestacije Evropske noći teatra.

BiH je među 11 evropskih zemalja koja se priključila ovoj manifestaciji, a zenički BNP je i deseti put koordinator te manifestacije za BiH koja se održava svake godine treće subote u mjesecu novembru.

“Ove godine imamo značajan broj prijavljenih učesnika iz BiH. Možemo se pohvaliti da imamo prijavljenih 19 ustanova kulture iz 14 gradova, sa ukupno 26 programa. Bit će izvedeno deset predstava, od kojih je jedna premijerna izvedba, koja je i centralni događaj ove manifestacije. Radi se o predstavi ‘Othello’, koja će biti izvedena na Velikoj sceni BNP-a u Zenici”, kazala je na pres-konferenciji portparolka BNP-a Merima Handanović.

Premijerna predstava nastala je u međunarodnoj kooprodukciji zeničkog BNP-a te Makedonskog narodnog teatra i Peripetija Productiona iz Skoplja (Sjeverna Makedonija).

Prijavljeno je pet bh. državnih pozorišta, zatim muzeji, akademije i kulturno-sportski centri. Pored predstava, bit će organizirane i promocije knjiga, on-line teatarske izložbe i dva festivala.

“Radi se o festivalu ‘Kestenburg’ u Banjoj Luci, koji će imati otvaranje u toku Noći teatra, i o Drugom festivalu dramskog stvaralaštva Vlasenica. BNP će upriličiti centralnu manifestaciju Noći teatra, a pored premijere ‘Othella’, u foajeu BNP-a bit će upriličena i izložba ‘Romi na marginama'”, najavila je Handanović.

Podsjeća kako je 16. novembar i Međunarodni dan tolerancije pa su u duhu tog dana i oni željeli da urade nešto.

“Cilj i svrha Noći teatra je da se otvore pozorišta iz druge vizure i da pokažemo koliko nam je pozorišna umjetnost važna i koliko je dio naše svakodnevnice. I ove godine ispunjavamo tu svrhu u 14. bh. gradova”, kazala je Handanović.

Izvršni producent ovogodišnje Noći teatra je Denis Krdžalić iz zeničkog BNP-a, koji je prezentirao da će se programi 10. manifestacije Noć teatra BiH 2019. godine održati u Banjoj Luci, Brčko Distriktu, Bugojnu, Kaknju, Konjicu, Laktašima, Mostaru, Sarajevu, Srebreniku, Travniku, Tuzli Vlasenici, Trebinju i Zenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad