Izdavači oduševljeni sajmom "Knjige u nišama"

Kultura 28. nov 201917:24 > 18:43
N1

Ljubitelji pisane riječi i ove godine mogu uživati u brojnim naslovima u okviru sajma "Knjige u nišama", koji se održava u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Ovaj multimedijalni sajam ima i brojne druge sadržaje. A možete ga posjetiti još sutra.

Autorsko-izdavački sajam “Knjige u nišama” otvoren je izložbom neobjavljenih karikatura Zuke Džumhura. Osim toga, tu su i brojne radionice, “Jutro sa autorom”, ali i dječiji programi sa ciljem animiranja mlađe publike. Provjerili smo koliko mladi posjećuju sajmove knjiga i šta vole čitati.

“Ne posjećujem često, ali bih voljela. Sviđa mi se ovaj sajam i volim čitati.”
“Sa školom najviše posjećujem sajmove, ovaj sajam je lijep i najviše volim čitati stripove.”
“Zadovoljna sam, ali ne posjećujem često sajmove, ovo mi je prvi put, volim čitati knjige, najviše bajke.”
“Posjećujemo inače sa školom i ovaj sajam je veoma lijep i čitam knjige.”

Centralni gost ovogodišnjeg sajma je Udruženje profesionalnih izdavača Srbije.

“Prije svega moram vam reći da je jako lijepo koncipiran, mislim da je jako dobro organizovan, nego recimo onaj u Skenderiji, on ima veću tradiciju i veći je, ali ovaj ima lijep koncept, mali štandovi domaćih izdavača, jedan gostujući koji je veliki i ima super ponudu. Mislim da je to odlično urađeno, ali je sajam mlad, pa nema još onu posjetu koju bi trebao i morao imati za neko vrijeme”, smatra Miroslav Gojković, izdavačka kuća “Upis” Srbija.

Posjetom su zadovoljni i iz izdavačke kuće “Dobra knjiga” koji na sajmu “Knjige u nišama” izlažu već treću godinu.

“Što se tiče posjećenosti uvijek može bolje. Žao mi je što nema omadine više na ovakvim događajima, ali sve u svemu zadovoljni smo, ne možemo se žaliti”, kaže Ilma Smajić, “Dobra knjiga”.

Ovaj praznik izdavaštva, kulture i čitanosti najviše publike okupi tokom promocije knjiga.

“Ovo je treći po redi i mislim da smo uspjeli u svojoj namjeri da i mi ojačamo kao zajednica izdavačka i nakladnika BiH i da popravimo i pojačamo programe. Evo danas jedna važna promocija knjige koja se čeka već nekoliko godina – biografija Ive Andrića autora Michaela Martensa”, otkriva Damir Uzunović, predstavnik Zajednice izdavača.

Kako je kazao Uzunović, izdavačko-autorski sajam više ima festivalsku prirodu, a ljubitelji pisane riječi mogu po povoljnijim cijenama proći najnovija izdanja izdavača iz Bosne i Hercegovine, ali i regije. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad