Posebna obaveza bila prikazati "Dnevnik Diane Budisavljević" u Banjaluci

Kultura 06. dec 201917:21 > 18:54
N1

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala, istinita priča o državljanki austrijskog porijekla koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila više od 10.000 srpske djece iz ustaških logora, prikazan je sinoć u Banjaluci. Bh. premijera filma Dnevnik Diane Budisavljević upravo u gradu na Vrbasu probudila je mnoge emocije, jer je najviše djece u Drugom svjetskom ratu stradalo, upravo, iz potkozarskog kraja.

1128 je Živkovo prezime. Rođendan mu je dan osnivanja ustaške NDH, kao i većini srpske djece u logorima tog doba.

“Taj broj, original broj, to nije pasji broj, to smo mi nosili. To je dokumentovano od NDH-a, Živko 1128, to je prezime u stvari. A dan NDH-a, svi smo mi dobili taj, jedan rođendan”, priča Živko Zelenbrz, preživjeli svjedok logora NDH.

Film Dnevnik Diane Budisavljević ispričao je priču o Austrijanki, udatoj za Srbina u ratnom zagrebačkom vihoru četrdesetih. Priča o heroini i humanosti u doba narastajućeg fašizma, vanvremenska je, opominjuća.

“Bilo je posebno raditi taj film u današnjoj Hrvatskoj koja ima problem sa revizionizmom, sa negiranjem Jasenovca, ustaških logora, ali morate znati da je ovo prvi fiilm u 30 godina, jedan od rijetkih u cijeloj jugoslovenskoj kinematografiji koji se bavi logorskom tematikom. Niti je Dijanina namjera bila da dijeli ljude, štaviše radi se o Austrijanki, katolkinji koja spašava srpsku pravoslavnu djecu, kao što ih hrvatske obitelji udomljuju. Priča je velika. Iz nje možemo mnogo naučiti danas”, ističe Dana Budisavljević, rediteljka.

“Ja sam radio povjesno istraživanje za film, bilo je 100 svjedoka, spašene djece, obiteljskih srodnika, Dijaninih saradnika – za tri godine istraživanja”, otkriva Silvester Mileta, istoričar, saradnik.

Dnevnik je jedno bogatstvo imena, toponima, događaja, za koji niko nije ranije čuo. Bilo je govora o kozaračkoj djeci u jugoslovenskoj kinematografiji, ali na drugačiji način, ne iz ove perspektive.

Igrano dokumentarni film, simbioza je arhivskih, potresnih snimaka izgladnjele djece u logorima, današnje priče odraslih svjedoka, uz igrane scene koje predstavljaju život i borbu Diane Budisavljević. Maestralna Alma Prica poklonila se banjalučkoj publici, gdje je, istakla je to cijela ekipa filma, posebna obaveza.

Uloge igraju i neka od najzvučnijih glumačkih imena regiona, poput Igora Samobora, Ermina Brave, Arete Ćurković, Mirjane Karanović, Urše Raukar, Tihomira Stanića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad