U Sarajevu upriličen koncert povodom početka predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU

Kultura 11. jan 202020:20 > 20:22
Fena

Svečanim koncertom komornog ansambla "Arbor Vitae Trio", Ambasada Republike Hrvatske u BiH večeras je u Sarajevu obilježila početak predsjedavanja Hrvatske Vijećem Evropske unije.

Hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić izjavio je u uvodnom obraćanju da to predsjedavanje predstavlja povijesni trenutak za njegovu zemlju, zbog čega su ga večeras željeli obilježiti i u BiH zajedno s prijateljima i susjedima.

“Hrvatska, koja je pretrpjela rat i agresiju, postala je članica Evropske unije u želji da zajednički s drugim evropskim narodima gradi Evropu mira i napretka, Evropu zajedničkih vrijednosti. Sada, u ulozi predsjedavajuće Vijeća Evropske unije, Hrvatska ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i svim institucijama, dati Evropi svoj doprinos”, istakao je Sabolić.

Dodao je da je Hrvatska pripremila program svog predsjedavanja čiji su prioriteti objedinjeni u motu “Snažna Evropa u svijetu punom izazova”, te da će im prioriteti biti održiv gospodarski rast, povezivanje, sigurnost i politika proširenja.

“Vjerujući čvrsto u evropski identitet država evropskog jugoistoka, zalagat ćemo se za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, temeljene na potvrđenoj evropskoj perspektivi kandidata i potencijalnih kandidata uz puno ispunjavanje utvrđenih kriterija”, naglasio je Sabolić.

Potcrtao je da je njegova zemlja spremna pomoći BiH na evropskom putu svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice EU, te da će se zalagati za mogući napredak Bosne i Hercegovine prema statusu kandidata.

“Ne smijemo zaboraviti da Evropska unija nije puka zona slobodne trgovine, niti socijalno utočište. Ona je projekt zajedničkog života u miru, projekt pokrenut i potaknut strašnim iskustvima evropskih ratova i nemjerljivih tragedija država, naroda i ljudi. To je razlog zašto se i danas vrijedi boriti za Evropu zajedničkih vrijednosti”, poručio je Sabolić.

Večerašnji koncert, na koji su pozvani predstavnici bh. vlasti, diplomatskog zbora i drugi visoki gosti, prvi je u nizu kulturnih događaja koje tokom šestomjesečnog predsjedavanja organizira Ambasada Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad