Pozdravi nekog: Priče maloljetnih delinkvenata koji nisu nikada osjetili ljubav

Kultura 23. jan 202017:29 > 18:44
N1

Knjiga stvarana prije 40 godina, koja govori o sudbinama djece, tzv. "maloljetnim delinkventima", bila je izuzetno prihvaćena, što najbolje pokazuju brojne pozorišne adaptacije. Tako će se peta generacija polaznika Multimedijalnog projekta, predstaviti sa predstavom, istog naziva kao i knjiga "Pozdravi nekog".

“To je zapravo knjiga koju su pisali sedamdesetih godina, Vesna Ognjenović i Budimir Nešić radili sa štićenicima doma u Zemunu, Beogradu, to su maloljetni delikventi, odnosno djeca koja su ostala bez roditeljskog staranja ili su ih roditelji ostavili u domu. Oni su uzimali njihove iskaze, radili sa njima neke testove psihološke, i na osnovu tih ispovijesti rađene su mnogobrojne dramatizacije”, pojasnio je Damir Kustura, voditelj projekta i predavač.

Polaznici radionice su kazali da nije bilo ni malo lako ući u ulogu nekog od štićenika doma.

“Mislim da svi kada smo na prvu pročitali tekst, nismo shvatili onoliko ozbiljno koliko smo trebali, što smo na kraju shvatili. Tek smo nakon trećeg-četvrtog čitanja vidjeli koliko su to iskrene i teške priče djece, maloljetnika koji nisu nikada osjetili ljubav”, rekla je Amina Duraković, polaznica radionice.

“Kada sam dobila ulogu, kada sam shvatila koga ću ja igrati, to me nekako pogodilo. Ja analiziram sve njih, njihove reakcije, njihovo ponašanje koje je alarmantno”, dodala je Hana Husika, polaznica.

Multimedijalni projekat Centra kulture i mladih opštine Centar, predstavom “Pozdravi nekog” obilježava 10 godina postojanja

“Od 2010. do danas postavili smo predstavu ‘Jedan čovjek i jedna žena’ Nenada Pervana, nakon toga je bio ‘Pipov tajni prolaz’, tu sam radio sa svojim saradnicima Emirom Fejzićem i Dalal Midhat, nakon toga je bila predstava ‘Tvrđava’ po romanu Meše Selimovića. Ono što je zanimljivo, radili smo i na te predstave koje smo postavljali ovdje na velikoj sceni CKM, radili smo i radio-drame”, ispričao je Kustura.

Polaznici su izuzetno sretni jer im se pružila prilika da uče o glumi, ali i režiji i scenariju.

“E to je i iskustvo koje bi iznova i iznova ponovio jer nekako kad sam upoznao Damira i kada sam došao u tu ekipu vidio sam da je to to. Osjećam se da sam to ja, ništa me ne koči, nemam tremu”, poručio je Vedad Čano, polaznik radionice.

Multimedijalni projekat – radionica scenskih umjetnosti, mladima daje priliku da se obrazuju, kroz ovaj neformalni vid obrazovanja, a kruna tog obrazovanja je predstava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad