70 godina Narodnog pozorišta Mostar

Kultura 27. jan 202014:02 > 14:23
N1

Nizom događaja, kao i besplatnim predstavama, Narodno pozorište Mostar proslavlja 70 godina postojanja. Najviše su, kažu, ponosni na publiku, koja je, u gradu na Neretvi, posebna i drugačija, ali i na Festival komedije "Mostarska liska".

Od svog osnivanja 1949. godine do danas, Narodno pozorište Mostar nametnulo se kao najeminentnija institucija kulture koja je donijela različitost umjetničkog djelovanja i izraza, kako u gradu na Neretvi, tako i šire. Danas ovo pozorište slavi 70. rođendan.

“Starije generacije se sjećaju Narodnog pozorišta Mostar koje je u nekom svom zlatnom dobu haralo i BITEF-ima i svim festivalima”, izjavio je Saša Oručević, prvak drame Narodnog pozorišta Mostar.

“Naša odluka je pala da 70. godišnjicu obilježavamo kroz cijelu sezonu. Naravno ide ono što se podrazumijeva a to je premijerni repertoar, već smo u pripremi treće ovosezonske premijerne predstave, a počeli smo sa izložbom”, rekao je Emir Spahić, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Tokom svog postojanja, pozorište je ugostilo čitavu plejadu glumaca. Prema arhivskim dokumentima u posljednjih 30 godina, 2019. je bila najuspješnija. Imali su čak pet premijera.

“Napokon mogu reći da, koliko god tu problema bilo, u Narodnog pozorištu u Mostaru, sa sigurnošću mogu reći da publika nas nije iznevjerila, naše sale su zadnjih godinu dana, skoro pa pune”, komentarisao je Spahić.

Jedno od najznačajnijih događanja tokom sezone je svakako Festival komedije “Mostarska liska”, koje je Narodno pozorište pokrenulo 1991. godine, no, zbog rata, festival se nije održavao sve do 2004. godine. Osim na “Mostarsku lisku”, najviše su ponosni na publiku.

“Prvenstveno smo ponosni na našu zaista vjernu publiku koja je sve brojnija, a ovdje akcenat stavljamo na mlade, odnosno studente, također zainteresovanje za predstave koje su na repertoaru Narodnog pozorišta Mostar, interesovanje je sve veće tako da se trudimo da kvalitetan repertoar pružimo publici, kako domaćih tako i gostujućih predstava”, navela je Adna Mrgan, PR Narodnog pozorišta Mostar.

“Svaki naš festival, od Mostarske liske koji je jedini festival komedije, ima taj neki štih, gdje publika jako dobro prepozna i podilaženje i ono što nije baš dio teatra i da se vratim na ono – lijepo je vidjeti kad neke žene u srednjim godinama, starije, u zrelijim godinama, kad još uvijek idu na frizuru i sređuju se za predstavu”, komentarisao je Oručević.

Iz Narodnog pozorišta Mostar kažu da su izuzetno zadovoljni brojem posjetitelja, a mi smo provjerili koliko građani Mostara često posjećuju pozorište:

“Jako često posjećujem pozorište i zadovoljna sam ponudom. Repertoar je širok, ima stvarno dobrih i drama i komedija”.

“Kad god bude neka predstava, posjetim”.

“Dolazimo često, kad god imamo priliku, kad god je predstava dolazimo”.

“Dođem ovdje često isto tako idem i u kazalište i izuzeto sam sretna što sam ovdje zato što Mostar kao grad nudi bogat kulturni život, tako da i Mostarci mogu biti zadovoljni onim što se nudi”.

Uspjeh Narodnog pozorišta u Mostaru najbolje opisuju učešća na festivalima, ali i nagrade i priznanja. Za 70. rođendan publici nude besplatne predstave, a plan im je, kako su nam kazali, za Festival “Mostarska liska” objaviti monografiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad