Numankadić: Mi smo 1984. bili ponosni što smo Sarajlije

Kultura 07. feb 202015:45 > 21:15
N1

Prije 36 godina u Sarajevu su održane XIV Zimske olimpijske igre. Istog dana, 8. februara 1984. godine, u Vili Mandić je otvoren Olimpijski muzej.

O muzeju, obnovi, eksponatima ali i o Olimpijskim igrama u Sarajevu za N1 je govorio direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić.

Šta za Vas predstavlja 8. februar 1984. godine, kakve uspomene u Vama budi ovaj dan?

1983. godine počeo sam raditi u sektoru za kulturu, na kulturnim programima XIV Zimskih olimpijskih igara uporedo sa pripremom Olimpijskog muzeja. To je bio period nezaboravnog entuzijazma. Svi smo radili sa velikom ljubavlju. Atmosfera je bila fantastična. Sjećam se olimpijade po tome što sam slao taksi da mi donese novu košulju jer nisam imao vremena da se presvučem, radili smo po 12 sati. Zbog velike okupacije oko muzeja, ja nisam imao vremena da odem ni na jedno borilište, ni na jedno takmičenje”, kazao je Numankadić.

Jeste li ’84. godine bili ponosni što ste Sarajlija?

Kako nisam. To je sve za mene bilo kultura, civilizacija. Sarajevo je jedino u regiji olimpijski grad. To je bio veliki izazov, veliki rizik, ja znam kako su radnici sve to sa etuzijazmom gradili. Da vidite te atmosfere odgovornosti za svaku sitnicu, to je nezaboravno“.

Šta se nalazilo tada u Vili Mandić, šta su to posjetioci imali priliku vidjeti u Olimpijskom muzeju?

To je jedini sportski muzej u BiH, jedini Olimpijski muzej u tadašnjoj Jugoslaviji. Dokumentovali smo organizaciju, pripremu i realizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara, a onda smo zamolili sve tadašnje umjetnike iz Jugoslavije da daju svoja djela za naš muzej. Mi smo tako dobili sliku Milana Konjovića, Ede Murtića, Ive Šebalja, Mersada Berbera… vrhunsku kolekciju djela tih ’70.-’80. godina“, kazao je Numankadić.

U aprilu 1992.godine Vila Mandić – Olimpijski muzej je uništen. No, ima jedna zanimljiva priča. Vi ste spasili eksponate?

1992. godine imenovan sam za direktora muzej, već u martu osjetim da se sprema veliko zlo. Ja u kolekciji imam zbirku od 250 zlatnika gospodina Hasagića koji je poklonio to za olimpijadu, muzeju. Nisam mogao da spavam. Brinuo sam se. I onda jedno jutro u martu kolegama kažem kako se brinem i predložim da sve zbirke i kolekcije snesemo u podrum u čelične kase, zaključamo, a da počnemo krečiti muzej, tako da on bude prazan. U martu smo sve sneli u kasne, i onda 27.aprila 1992. muzej je prije Vijećnice, granatiran. I srećom bio je prazan. Uništeno mi je 8 000 slajdova, vizuelna dokumentacija o olimpijadi, to je velika šteta, ali nadoknadio sam.

I onda nakon rata muzej se seli u prostor Olimpijske dvorane Zetra. Jesu li svi eksponati ovdje?

“Nisu. Ali moram reći, kada smo prenjeli eksponate ovdje u podrume Zetru, Zetra je bila granatirana, izgorila. Ali sreća, eksponati su bili u podrumu pa su sačuvani. Dakle, dva puta je gorila kolekcija muzeja. 2004. godine mi obilježavamo 20 godina od olimpijade, i Olimpijski komitet otvara ovdje obnovljen muzej”.

Prošle godine je rečeno kako će Vila Mandić, odnosno Olimpijski muzej tokom EYOF-a otvoriti svoja vrata, kako bi mladi sportisti koji su bili u Sarajevu, vidjeli šta to sve olimpijski grad posjeduje. No to se nije desilo. Zbog čega?

To je veliki projekat, izuzetno zahtjevan. Mi smo adaptirali tu kuću u tri faze. To je delikatan posao jer je zgrada Nacionalni spomenik kulture, koja je napravljena 1903. godine a radio je čuveni arhitekta Karlo Paržik koji je radio i Vijećnicu i to je posao koji zahtjeva strpljenje. Ima puno reljefa, skulptura i trebalo je sa pažnjom sve to obnoviti. I na našu sreću to je sve gotovo. Iduće sedmice treba da se izvrši primopredaja objekta, i ja sam sretan što smo nakon 27 godina sačuvali tu kuću za kulturu kao opšte dobro a posebno za olimpijadu. Ta kuća će biti i Olimpijska akademija, jer je to obaveza našeg Olimpijskog komiteta da kao olimpijski grad ima jednu vrstu otvorenog univeriteta kojeg imaju svi olimpijski gradovi.

Mislite li da će 2020.godina biti sretna za muzej? Hoće li ove godine ponovo otvoriti svoja vrata?

“Hoće. Nadam se. Spremni smo. Treba prenijeti kolekciju u zgradu. No, problem je obezbjediti sredstva za održavanje. Vidite u kakvoj situaciji je danas kultura i sport u cijeloj državi? Ako jedan Zemaljski muzej i Historijski muzej imaju takve probleme sa održavanjem i finansiranjem… Nadam se da će to neko drugi raditi ja ću u penziju”, kazao je Numankadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad