Šta vas sve to očekuje u Muzeju optičkih iluzija

Kultura 10. feb 202017:12 > 17:19
N1

Beskonačni disko, Playroom, kao i Naopaka soba, je samo dio onoga što vas očekuje, u prvom bh. Muzeju optičkih luzija, koji će u srijedu otvoriti svoja vrata za sve posjetitelje. Muzej je interaktivnog tipa, a cilj je da posjetioci istražuju neobične prostorije. Mi smo "zavirili" i provjerili šta vas sve to očekuje u Muzeju optičkih iluzija.

Na oko 300 metara kvadratnih, u centru Sarajeva, nalazi se Muzej optičkih iluzija. Po uzoru na velike evropske gradove, bh. Muzej iluzija kroz dio eksponata promoviše kulturu i tradiciju BiH, kao što je Naopaka bosanska soba.

“Većina ovih eksponata su iluzije koje postoje stoljeće i koji su napravili neki od naučnika na polju optike i iluzija, ali smo većinu eksponata sami kreirali na osnovu postojećih, tako da smo provukli našu kulturu i tradiciju kroz neke od eksponata kao što je Beskonačni tunel spasa koji imamo na donjem spratu našeg muzeja”, kazala je Rebeka Abdagić, PR Muzeja optičkih iluzija.

N1

Osim toga tu je i 3D slika Vučka koji iz zlatne džezve sipa bosansku kafu. Izrada ove slike trajala je oko dvije sedmice.

“To je bila njihova ideja da se uradi 3D slika Vučka koji zaljeva bosansku kafu iz zlatne džezve, tako da su oni meni opisali tu ideju i ja sam to realizovao u digitalnom formatu u photoshopu i njima se dopala moja ideja”, kazao je Kerim Mušanović, magistar likovnih umjetnosti.

Pored brojnih eksponata koji se nalaze u Muzeju optičkih iluzija, tu je i čuvena Amnesova soba u kojoj kada se krećete iz jednog ugla u drugi, možete optički porasti ili smanjiti se.

Tu je i radionica u kojoj posjetitelji mogu testirati kognitivne sposobnosti na mozgalicama, a iste te mozgalice mogu kupiti u suvenir shopu.

“Naša muzejska postavka broji oko 100 eksponata u vidu holograma, 3D objekata, 3D slika, kao i geometrijski i refleksivnih iluzija. Dio postavke će biti stalni, dok ćemo dio mjenjati, tako da uvijek imamo nešto sviježe za ponuditi za naše posjetitelje”, istakla je Abdagić.

Beskonačni tunel, bunar bez dna, beskonačni disko, magični kauč, naopaka bosanska soba – Muzej optičkih iluzija, svim generacijama pruža vizuelno ali i edukativno iskustvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad