Crnogorski slikar Rakčević u kartonskim kutijama predstavio kako pamti Sarajevo

Kultura 19. feb 202007:15 > 07:18
Fena

Crnogorski slikar Igor Rakčević večeras je u galeriji Novi hram u Sarajevu upriličio izložbu "Sjećanje iz kutije", rađenu namjenski za ovogodišnji Festival "Sarajevska zima".

“Riječ je o radu koji se sastoji od 20 segmenata kartonskih kutija iznutra osvijetljenih. Pravi sadržaj predstavljaju fotografije, na kojima su predstavljeni ljudi i događaji koje sam proživljavao u Sarajevu”, izjavio je za Fenu Rakčević nakon otvaranja izložbe.

Kroz izložbenu postavku posjetioci su imali priliku vidjeti “historijske fotografije” Sarajeva vezane za pretke crnogorskog umjetnika koji potiču iz glavnog grada BiH.

Fena

“Drugi dio su fotografije koje svjedoče o ljudima s kojima sam se družio i s kojima sam još uvijek u kontaktu u Sarajevu. Taj grad vidim kao svoj grad u kojem se veoma dobro osjećam”, dodao je Rakčević.

Zadovoljstvo što je u festivalskom programu ugostio renomiranog crnogorskog umjetnika istaknuo je direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić.

Izložba će biti otvorena u galeriji Novi hram narednih sedam dana.

Fena

Do sada Rakčević je učestvovao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Crnoj Gori i inostranstvu (Venecija, Beograd, Kasel, Podgorica, Budva, Cetinje), a bio je predstavnik Srbije i Crne Gore na 51. Bijenalu u Veneciji 2005. godine.

Aktuelni je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Fena

Diplomirao na FLU na Cetinju, 1995. godine. Magistrirao je na FLU u Beogradu, na predmetu grafika, 1997. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad