Izložba "Soba portreta" Vedrana Štimca

Kultura 22. feb 202017:11 > 17:12
N1

Izložba "Soba portreta" hrvatskog umjetnika i ilustratora Vedrana Štimca, otvorena je u galeriji Brodac u Sarajevu. Štimac je prepoznatljiv po stilu crtanja, kojim uspješno kombinuje više tehnika ilustracije, posebnu pažnju posvećujući detaljima. Izložba će biti otvorena do 2. marta.

Nikola Tesla, Ernest Hemingway, Franc Kafka, Fjodor Dostojevski su samo neka od imena, koja su inspirisala umjetnika iz Pule, Vedrana Štimca da uradi njihove portrete.

“To su likovi koji su me kroz životne faze ispirisali, koji su poznati, iz opšte kulture, iz političkog, naučnog, književnog života. I nastojim u njihovom portretu prikazati njihova djela, a samim tim dati neko moje viđenje njih, njihovih djela i života”, priča ovaj umjetnik i ilustrator.

Za izradu jednog portreta, kojeg radi rapidografom, potrebno mu je, kako kaže, tridesetak sati. Najteže mu je izabrati ličnost koju će crtati.

“Recimo sad sam se vratio iz Argentine, Che Guevara, znate ga svi, čekao sam taj trenutak da budem tamo, da vidim kako ga tamo ljudi doživljavaju. Kad sam se vratio, dok se slegne, dvije sedmice, onda tridesetak sati, tako da mjesec dana ode na jedan portret”, otkriva Štimac.

Izložba koja za sada čini 19 portreta nije konačna. Svaki put kada izlaže svoje radove uvijek ima i neki novi portret. Ovo je četvrta izložba u ovoj godini koja je postavljena u Galeriji Brodac.

“Naredna izložba koju ćemo otvoriti je izložba autorice Aleksandre Kokotović, rođena Sarajka koja proteklih 20 godina boravila na relaciji Sarajevo-Beograd-Majami i izgradila vrlo značajnu karijeru za sebe, ali i za predstavljanje ove kulture na drugim prostorima”, ističe Mak Hubjer, galerija Brodac.

Štimac je istakao kako mu je želja u BiH nacrtati mural bosanskohercegovačke književnice Vere Obrenović-Delibašić, koja je nakon Drugog svjetskog rata objavila svoj prvi roman, a ujedno i prva žena koja je na ovim prostorima objavila roman.

“Imam osjećaj da lik žene nekako fali u tom nekom javnom diskursu, da je nekako potisnut, tako da bi volio kroz neku tako osobu koja je značajna. Žena je učestovala u NOB-u, kasnije je bila cenzurisana zbog svojih romana i pristupa romanu, ali ideja je bitna, da se žena vrati u javni diskurs”, navodi Štimac.

Vedran Štimac je diplomirao Ekonomski fakultet u Puli, a trenutno je u Ljubljani gdje radi doktorat iz političke antropologije. Ilustracijom se aktivno bavi od 2014. godine, a postao je prepoznatljiv po svom stilu crtanja koji uspješno kombinuje više tehnika ilustracije sa mnogo detalja. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad