Slavna ratna fotografija iz BiH koja prikazuje snagu duha

Kultura 22. feb 202018:21 > 18:24
N1

"Praznina" - zajedničko je to svim ratnim fotografijama, pričaju hroničari koji su bilježili strahote ratnog vihora. Jedan od njih, nagrađivani fotograf Amel Emrić iz Tuzle, danas je predstavio 40 od ukupno 70 radova koji čine njegovu izložbu „Izgubljeno djetinjstvo“. Fotografije su nastala u periodu 1992.-1996. na prostoru Bosne i Hercegovine, te 2017. na području Idomenije, najvećeg izbjegličkog kampa na granici Grčke i Makedonije.

Igračake su zamjenili ruševinama, bačenim stvarima, šatorima i kampovima. Borbu za život izbjegličke djece, njihove emocije, htjenja i nadanja kroz svoju fotografiju ovjekovječio je Amel Emrić .

“Interesantno je što djeca u svakom tom momentu, nađu prostor za igru. U doba najvećeg granatiranja, u doba najvećih napada, djeca su uvijek našla razlog da se igraju”, priča autor izložbe “Izgubljeno djetinjstvo”.

Igra je bila jedina radost i jedini lusksuz za ranjenu, napuštenu, prognanu djecu, tvrde ratni kamermani i fotografi. Slike preplašene djece, kažu, najteže je zaboraviti.

“Kada čekaju u redu za čaj, čekaju za hljeb. Pored roditelja čuče. Roditelji stoje u redu, oni ne mogu da stoje pa čuče, čekaju da dobiju komad hljeba kada su prešli ovamo na slobodnu teritoriju. Ima tih bolnih fotografija djece i u mojim fotografijama”, navodi Ahmet Bajrić Blicko, fotograf.

“Djevojčica koja je izbjeglica iz Srebrenice, došla je u Tuzlu. U svom plaču kaže, a to mi je baš ostalo u sjećanju: Bolje da se nisam ni rodila. Bilo je takvih teških situacija i djeca su bila svjesna u kakvoj situaciji se nalaze”, sjeća se Senad Pehlivanović, kamerman.

No, mnogima je takva sudbina bila i podstrek za borbu za bolje sutra. Mnogi od njih danas su uspješni ljudi.

“Bivši načelnik Srebrenice je prepoznao svoju sestričinu sa kćerkom, koja je sada pravnica i živi u Visokom ili Fojnici. Tako da je dio te djece, mogu posvjedočiti, uspješan”, ističe Emrić.

Višestruko nagrađivana fotografija mreže za gol, napravljena od starih vreća, a na kojoj djeca igraju fudbal, pokazuje svu snagu i kreativnost koju su mališani tada imali suočeni sa ratnim vihorom i izgubljenim djetinjstvom. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad