Haviv: Fotografija porodice s Ilidže je slika rata u BiH

Kultura 12. maj 201510:14 > 10:37
N1

U posjetu Sarajevu direktno sa stranih ratišta došao je Ron Haviv, svjetski poznati američki fotoreporter, koji je svoj život posvetio dokumentovanju sukoba širom svijeta. Haviv je gostovao u jutarnjem programu N1 televizije.

Tokom posljednje tri decenije pokrivao je više od 25 sukoba u preko stotinu zemalja svijeta. Ovaj put u Sarajevu je povodom izložbe “Blood and Honey” – A Balkan War Journey u galeriji Srebrenica, a izložba će biti otvorena večeras u 19 sati.

Izložba prati raspad Jugoslavije. Rat u BiH, prikazuje pojedinca u krvavom vrtlogu historije, a Haviv otkriva da svoj rad smatra kao vrstu svjedočanstva.

Vrlo često je govorio da je susret sa ljudima zarobljenim u logorima, koji su znali uzvikivati “nemojte nas slikati, nikome nije stalo do nas” bio vrlo bolan. I danas obilazi ratišta, logore. Na pitanje da li se ikada uspio naviknuti na tu vrstu nemoći, a opet s druge strane, snage koju njegove fotografije kasnije donesu.

Važno je da svijet vidi šta se dešava i fotografija ima važnu ulogu u tom smislu. Često se ne može odmah postići efekat, ali ostaje kao svjedočanstvo i kao pisanje historije svijeta“, kazao je fotograf.

Devedesetih godina neki od najpoznatijih svjetskih magazina objavili su Ronove fotografije koje su šokirale svijet, poput fotografije vojnika koji nogom udara tijelo mrtve žene u Bijeljini, fotografije izgladnjelih i izmučenih zarobljenika u kampovima Trnopolje i Manjača. Kasnije su neke od ovih fotografija korištene kao dokazni materijali u slučajevima optuženih za ratne zločine na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. .

Ne vjerujem da su fotografi dovoljno šokirali svijet. To je svijet prihvatio, pogledao, a tek kasnije kako je rat trajao i kada se postavljalo pitanje zašto. 20 godina kasnije taj rad se posmatra drugačije“, smatra Haviv.

Haviv se odlučio na izložbu na dvadesetu godišnjicu srebreničkog genocida i dvadesetu godišnjicu završetka rata u BiH….

Haviv misli da se dešavaju markeri u ljudskoj historiji. “20 godina je dug period. Kada razgovaram s ljudima ove fotografije su i dalje aktuelne i važno je ne zaboraviti i potruditi se da se iste greške ne ponove nikada.”

Jučer je održao predavanje u Galeriji Akademije likovne umjetnosti, pod nazivom: “Ne u naše ime”.
Govorio je iz uloge fotografa, posmatrača i učesnika.

Najvažnije je cijeniti i razumjeti rad. Razumjeti šta rade moje kolege koje pokušavaju prenijeti ove priče i biti aktivni potrošači informacija i aktivna publika. Što smo više informisani o tome šta se dešava, bolje ćemo voditi svijet“, kazao je gost Novog dana.

Na pitanje šta je za njega obilježilo rat u Bosni, Ron Haviv je izdvojio fotografiju porodice koja je izbjegla s Ilidže.

Njihova kuća je uništena i ništa nije ostalo osim porodične fotografije, čak su i na njoj prekrižena lica članova porodice. Za mene to je slika rata u BiH i način da se prikaže patnja običnih ljudi“, rekao je za kraj svog gostovanja na N1.