Kultura u doba korone

Kultura 16. mar 202019:05 > 19:09
N1

Brojni muzički koncerti, kao i predstave ali i festivali su odloženi zbog trenutne situacije sa korona virusom.

Mini bh. turneja predstave “Dame biraju” koja ove godine proslavlja pet godina igranja, otkazana je. Ova situacija mnogo utiče na glumce koji nemaju matičnu teatarsku kuću.

“Pa utiče mnogo, na kolege koji nemaju stalno zaposlenje, koji žive samo od honorara, od igranja predstave, snimanja… Ne znamo ni kolike će ovo posljedice imati jer ne znamo koliko će trajati. Sad za sad, sve je stopirano, sve su predstave odgođenje, neke otkazane, a neke prebačene za maj”, kazao je glumac Emir Fejzić.

Brojne premijere predstava su odgođene, pa tako i predstava “Sporedni čovek” koja je svoje premijerno izvođenje trebala imati 19. marta u Kamernom teatru 55.

Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55 kazao je :

“Zvanično do 26. marta nećemo ništa za publiku puštati na sceni. A takođe otkazana nam je premijera, tj. odgođena, dok ne prođe ova situacija sa koronavirusom, sa cijelom tom zabranom javnih okupljanja”.

Svi kursevi, škole, umjetničke radionice kao i tri predstave koje su planirane u drugoj polovini mjeseca marta u Centru kulture i mladih Opštine Centar su odložene.

“Zatim jedna triologija posvećena našem velikanu sevdaha Zaimu Imamoviću, promocija knjige, foto izložba iz arhive koju je trebao da uradi Damir Imamović i koncert gdje je trebalo nastupiti desetak velikana sevdaha, sve je bilo posvećeno Zaimu Imamoviću. 30. marta trebalo je krenuti 24. izdanje komedije Smijeh je lijek”, poručio je Senad Bostandžić, stručni saradnik za marketing CKM-a.

U okviru Festivala komedije, trebale su biti odigrane i predstave iz regije, a datum pomjeranja festivala još nije određen. Narodno pozorište Sarajevo odgodilo je premijeru operete “Mala floramye” koja je bila zakazana za 27. mart.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad