Bajrović: Činimo sve da ljubiteljima pozorišta olakšamo ovaj period

Kultura 21. mar 202011:11 > 11:15
N1

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović najavio je da će od danas ova kulturna ustanova početi s emitovanjem predstava putem YouTube kanala. Prva predstava je omiljena bh. publici "Hasanaginica" koja je ovih dana proslavila 20. godišnjicu od premijere. Poručio je kako ovo nije vrijeme za hrabrost, već poštivanje mjera izolacije, a glumci će učiniti sve da svojoj publici ovo olakšaju.

“Mnoge društvene aktivnosti prešle su na online način funkcionisanja. Kultura je među prvima morala obustaviti aktivnosti na onaj način na koji se dešavaju. Dok čekamo da cijeli svijet ozdravi od vrusa, uradit ćemo ono što možemo da ljubiteljima pozorišta olakšamo i omogućimo da pogledaju neke od naših predstava”, rekao je Bajrović za Novi dan.

Nakon “Hasanaginice” bit će prikazana “Balada o Omeru i Merimi”, potom baletna predstava “Uspavana ljepotica”, a na Dan pozorišta “Fistik”. Repertoar će najavljivati na sedmičnom nivou.

“Volio bih da se što prije vratim u pozorište na scenu, ali moramo se prilagoditi. Iskreno se nadam da ćemo iz svega ovoga naučiti nešto i koje stvari su važne u životu. Pozorište je radilo tokom opsade Sarajeva i to je bio čin prkosa, otpora i hrabrosti, ali u ovoj situaciji kretanje i druženje nije stvar hrabrosti i inata jer virus ne reaguje na naše emocije već traži podlogu na koju će se pričvrstiti. Možemo se izolovati maksimalno i da vidimo kako će svijet izgledati nakon”, rekao je Bajrović.

Izrazio je nadu kako će novi način rada pozorišta privući i mlade generacije koje će shvatiti da je pozorište lijepo mjesto koje daju nadu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad