Begagić iz izolacije: Teatar u doba korone ulazi u medij video produkcije

Kultura 27. mar 202018:33 > 19:11
N1

Glumac i profesor Hazim Begagić govorio je za Dan uživo o teatru u doba krona virusa.

Otkrio je da se nalazi osmi dan u izolaciji u stanu u Sarajevu, jer je došao sa putovanja iz New Yorka. 

“Javljam se redovno u ambulantu i za sada sve je u redu”, rekao je. 

Na Katedri za opću kulturologiju na Univerzitetu u Zenici,  kako kaže, pokreću projekat – kultura u vrijeme i nakon pandemije.

“Otvorit ćemo brojna pitanje u smislu kako se umjetničke organizacije i kulturne ustanove i umjetnici generalno mogu snaći i kako održati svoj kontakt sa publikom u ovim danima. Imamo brojna rješenja kojima pribjegavaju i kulturni umjetnici iz BiH, regiona ali i iz svijeta. Tako da ćemo u seriji audio emisija i duskusija pokušati kulturnjacima olakšati snalaženje u ovom vremenu, odnosno kako će zapravo izgledati razvoj tih umjetnosti nakon vremena pandemije”, rekao je Begagić. 

Mišljenja je da je ovo vrijeme koje otvara brojna pitanja, a ne nudi odgovore, jer se situacija mijenja iz sata u sat, no kako kaže, to može biti inspirativno vidjeti kako se svijet mijenja u oblasti kulture.

Na pitanje da li je li uopšte moguć online teatar, odgovara da jeste, kao što to ovih dana i vidimo.

“Teatar sada ulazi u medij video produkcije, ali i to jeste jedan od načina kako da umjetnici održavaju svoj kontakt sa publikom”, kazao je Begagić. 

“Mislim da u vremenu nakon pandemije će biti malo lakše nekim drugim umjetničkim organizacijama koje nisu toliko uslovljene ovim okolnostima koje sam neveo za izvedbene umjetnosti. Možda će moći na tom nivou social distancinga organizovati svoje posjete, nego što je to slučaj sa scenskim umjetnostima”, naveo je.

Poručio je da je teatar uspjevao savladati brojne poteškoće tokom historije i uvijek opstajao u svom izvornom obliku pa tako će biti i u budućnosti.

Za kraj se zahvalio svim medijskim radnicima i medicinskom osoblju koji rade za nas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad