Online kultura u Tuzli za vrijeme korona virusa

Kultura 05. apr 202020:35 > 20:40
N1

Kultura u Tuzli za vrijeme pandemije korona virusa itekako živi. Svi ljubitelji umjetnosti imaju priliku iz svog doma uživati u brojnim kulturnim dešavanjiam koja su za njih spremili Narodno pozorište Tuzla i Teatar kabare Tuzla. Čak ni korona virus nije spriječio Teatr kabare da organizuju 18. TKT Fest. Predstave, izložba, monografija, ali i Međunarodni dan djeičje knjige organizovale kulturne institucije u gradu soli.

Narodno pozorište Tuzla je na svojoj Facebook stranici 20. marta krenulo sa kultnom komedijom “Buba u uhu” rediteljice Nine Kleflin. Inače ova predstava je jedna od najuspješnijih predstava tuzlanskog Narodnog pozorišta.

N1

Ovo pozorište je u saradnji sa Radio televizija 7 Tuzla krenulo sa emitovanjem svojih predstava na RTV7. Reprize predstava publika ima priliku vidjeti dan kasnije u 16 sati na Facebook stranici pozorišta. Tako su svi ljubitelji pozorišne umjetnosti imali priliku pogledati predstave “Mi djeca s kolodvora ZOO”, dramatizaciju, režiju i adaptaciju potpisuje Adnan Omerović. Ova predstava je svoje premijerno izvođenja imala u septebru 2016. godine, a sarajevska publika imala je priliku pogledati ovu predstavu u decembru 2018. godine u okviru 3. Festivala “Dani Jurislava Korenića”. Narodno pozorište Tuzla je 30. marta predstavom “Woyzeck” proslavila 71. rođendan.

U utorak u 16 sati na Facebook stranici pozorišta biće postavljen link predstave “Mirišu li jorgovani u Njujorku” Miodraga Žalice. Ova predstava je u osnovi ljubavna priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U petak, također u 16 sati publika će iz svog doma imati priliku pogledati komediju “Šta je sobar vidio” Midhata Kušljugića.

Na Svjetski dan teatra 27. marta Teatr kabare Tuzla je proslavio svoj 18. rođendan. Istoga dana trebao je početi 18. TKT Fest, no zbog situacije sa korona virusom ovaj Teatr je svoj Fest održao online na svom Youtubeu. Tako je publika od 27. marta do 2. aprila imala priliku uživati u brojnim sadržajima koje je za njih pripremio Teatr kabare. Fest je počeo online pozorišnom dokumentarnom izložbom, dan kasnije je predstavljena monografija o Vladi Keroševiću „Glumac, reditelj, producent, profesor na sceni i van nje“, autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića. Potom je prikazana pozorišno-dokumentarna izložba „Virtuelni humor na sceni TKT Festa“. Publika je imala priliku o okviru Festa pogledati i “Festivalske virtuelne vrednote i Ivo Andrić“, „Virtuelno TKT-festovsko razdrmavanje sa Dušanom Kovačevićem“, pozorišno-dokumentarne izložbe „Virtuelni svijet Meše Selimovića na sceni TKT Festa“, te „Digitalni balans Zijaha Sokolovića na TKT-ovskoj platformi”.

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla, kao i svake godine obilježila je 2. april Međunarodni dan dječije knjige. Kao datum obilježavanja odabran je rođendan Hansa Christiana Andersena. Ove godine, zbog pandemije COVIDA-19, događaj nije održan u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci” Derviš Sušić”, nego se Međunarodni dan dječije knjige obilježio online. U obilježavanju ovog dana učestovali su profesorica Dijana Kovačević, književnik Šimo Ešić i akademska glumica Ivana Soldar.

N1

Svi događaji u narendom periodu biće objavljeni na njihovim web stranicama i društvenim mrežama.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našemBlogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad