Velija Hasanbegović objavio dirljivu video-izložbu o dječaku Abasu iz Iraka

Kultura 06. apr 202020:21 > 20:58
Velija Hasanbegović

Na zvaničnom Youtube kanalu festivala MESS objavljen je video izložbe fotografija Velije Hasanbegovića pod nazivom "Migrant Abas". Riječ je o dirljivoj priči koja prati život devetogodišnjeg dječaka Abasa koji je iz Iraka, a sad živi u prihvatnom centru Borići u Bihaću.

Abas je sa svojim roditeljima putova dvije godine. Surovost puta odvojila ih je od dvije Abasove sestre koje su same uspjele stići do Belgije.

“Abas trenutno živi u prihvatnom centru Borići u Bihaću. Save the Children organizuje odlazak u školu iz svih prihvarnih kampova u Bihaću i Cazinu. Jedno od djece je i Abas. Najveća želja Abasove majke Mahmune je stići do Belgije kako bi Abasa i kćerke izvela na pravi put, kako bi bila sretna s njima i ponosna na njih”, navodi se u videu.

U videu podsjećaju kako se u BiH nalazi hiljade izbjeglica iz Iraka, Sirije, Afganistana, Pakistana itd. Mnogi od njih sz porodice s djecom, a značajan je i broj maloljetnika bez pratnje, najvećim dijelom dječaka. Svi oni krenuli su na put ka boljem životu i sreći za koje vjeruju da ih čekaju u zemljama Zapadne Evrope.

“Mislim da je posebno važno da, u vremenu i situaciji poput ove, u kojoj smo se svi našli, ne zaboravimo na one koji su u još goroj poziciji od naše. Dječak Abas, čija je jedina želja školovati se i imati normalan život, je priča kakvih je potrebno više u odnosu na kreiranu negativnu sliku prema ovoj populaciji ljudi, a koju potiču i neki mediji, kako domaći, tako i u čitavoj Evropi. Naš odnos prema migrantima odredit će sliku nas samih”, rekao je Hasanbegović.

Prema zvaničnim podacima, u BiH je 2019. godine ušlo 30.000 migranata.