Kako zabaviti i edukovati djecu tokom pandemije

Kultura 06. maj 202017:04 > 17:05
N1

Zbog pandemije korona virusa vrtići i škole ne rade, te tako oni najmlađi vrijeme provode u svojim domovima, ili na otvorenom, ali u danima u kojima je dozvoljen izlazak djeci ispod 18 godina. Kako bi im vrijeme pandemije prošlo na zabavan, kreativan i edukativan način, brojni autori i autorice, kao i glumci i glumice, uključili su se u stvaranju online sadržaja za najmlađe.

“Dobro veče svijete, djeco sunčana, dobro veče, neka se i odrasli i noćas sjete od djece nema ništa preče.”

Ovom rečenicom Slavko Klisura iz Goražda svako veče pozdravlja najmlađu publiku. “Sunčani razred” je nastao iz želje da djeci otvori virtuelni prozor u svijet, kroz koji će oni pokazati svu raskoš svog talenta, mašte i neograničene kreativnosti.

“Djeca su pokazala izvanrednu reakciju na poziv da budu dio ‘Sunčanog razreda’. Za 39 dana koliko se družim sa djecom, u ‘Sunčani razred’ upisano je 111 đaka iz pet zemalja, za to vrijeme nastalo je preko 200 crteža, poruka, video poruka, pjesmica…”, priča Klisura.

Prema riječima Slavka Klisure, djeca su interaktvina bića, puna energije i ovo stanje izolacije za njih nije prirodno. Tu konstataciju dijeli i “Otvori pRozorište”, nastalo krajem marta, gdje djeca imaju priliku da glume, pričaju priče ili iz svojih domova snimaju poznate bajke.

“Snimamo ih u svojim domovima, skupa sa svojom djecom uz različite izričaje. Dakle, koristimo se teatrom sjenki, maskama, ili naravno onaj najljepši dio koji svi vole, a to je da se kostimirate ili da napravite neki dio scenografije u svom domu”, otkriva Mirna Jogunčić, Otovri pRozorište.

Crvenkapica, Princeza i žabac, Ružno pače… su samo neke od bajki koju su radili autori i autorice projekta Otvori pRozorište.

“Svima su nam nekako bajke ostale dio našeg djetinjistva. Ja sa sinom, kroz ovaj projekat, proživljavam svoje neko drugo djetinjstvo na ovaj način i zaista uživamo u tome“, kaže Irma Alimanović, Otvori pRozorište.

Po uzoru na svjetske trendove Dalal Midhat i Damir Kustura došli su na ideju, s ciljem afirmacije čitanja knjiga, pokrenu projekat “Priče našeg djetinjstva”.

“To činimo da prekratimo vrijeme na kvalitetan način u izolaciji, dok smo još u izolaciji, a i kad sve ovo prestane, mislim da će ovo što radimo i dalje biti zanimljivo”, smatra Damir Kustura, “Priče našeg djetinjstva”.

Najmlađi, kojima je ovo i namjenjeno, imaju priliku čuti i vidjeti omiljene priče i pjesme iz djetinjstva naših glumaca.

“Ja svaki dan odem na stranicu ‘Priče našeg djetinjstva’ i pronađem neku pjesmu ili priču koju sam zaboravio ili smetnu s uma, ali nekako obilježile su moje djetinjstvo. Zato sam se priključio ovom projektu želeći da našoj maloj raji pružimo mogućnost da čuju, ili još bolje, da nauče neke stvarno divne priče i pjesme”, ističe Deni Mešić, glumac.

Svi ovi projekti, namjenjeni najmlađoj populaciji, imaju isti cilj, da se djeca zabave, edukuju ali i puste mašti na volju, te da teatarskim i bajkovitim bojama oboje svoje dane tokom pandemije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad