Najpoznatiji nepoznati umjetnik odao zahvalnost medicinskim radnicima

Kultura 08. maj 202018:49 > 18:53
N1

Najpoznatiji misteriozni britanski umjetnik Banksy odao je priznanje zdravstvenim radnicima novim djelom u bolnici Southampton u Velikoj Britanij, a platno čija je slika objavljena na njegovu Instagramu, postavljeno je kao priznanje zaposlenicima te bolnice u borbi protiv korona virusa.

Slika dječaka kako kleči pokraj kante za smeće u kojoj se nalaze superheroji Batman i Superman, igra se sa novim herojem – medicinskom sestrom. I njoj je Banksy kao i poznatim superherojima nacrtao ispruženu ruku. Na taj način je najpoznatiji nepoznati umjetnik odao zahvalnost medicinskim radnicima tokom pandemije korona virusa.

Ovo je veoma teško vrijeme za nas otkako se pojavio korona virus, ali svi smo se ujedinili kao tim, i veoma je lijepo vidjeti ovako nešto. Svi superheroji su nekako stavljeni po strani, a medicinske sestre i medicinsko osoblje su u ulozi superheroja u ovom momentu. Veoma sam ponosna na svoj tim i na svoju kliniku, i naravno da laska to što je Banksy želio da nam nešto pokloni, jer je čovjek svjetski poznat, i mislim, da bi i mi trebali biti“, kazala je medicinska sestra Steph.

Slika tajanstvenog uličnog umjetnika otkrivena je u Univerzitetskoj klinici na jugu Engleske. Slika je jednobojna, a jedina boja na slici je zapravo crveni krst na lutki medicinske sestre. Banksy je ostavio poruku u kojoj piše: “Hvala na svemu što radite, nadam se da će ovo malo da razvedri mjesto, iako je samo crno-bijelo.”

Nismo potpuno sigurni kako je nastalo ovo djelo, ali smo kontaktirali Banksyja i njegove kolega. Prva stvar koju smo uradili jeste provjera autentičnosti i nismo mogli vjerovati kada se ispostavilo istinitim. Ali veoma smo uzbuđeni sto je odabrao našu bolnicu kao priznanje uloženom trudu u Nacionalnom zdravstvenom servisu u ovom momentu. To je sjajno“, izjavila je Paula Head, direktorica klinike Southampton.

Većina njegovih djela su grafiti, a njegova umjetnost drastično je dobila na vrijednosti. Njegova slika majmuna u Britanskom parlamentu prodata je za preko 12 miliona dolara u oktobru prošle godine, što je rekordna cijena na aukcijama njegovih djela. Slika će biti postavljena u bolnici do kraja izolacije, potom će biti licitirana u svrhu prikupljanja sredstava za nacionalni zdravstveni servis.

Ovo nije prvo Banksyjjevo djelo inspirisano temom Covid-19. Objavio je scene svog zaštitnog znaka, pacova u kupatilu, prošli mjesec uz naslov: “Moja supruga mrzi kada radim kod kuće.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad