Ferović Fazlić dobitnica počasne nagrade Kraljevske muzičke akademije u Londonu

Kultura 15. maj 202013:51 > 13:53
UNSA

Alma Ferović Fazlić, asistentica na predmetu Glas na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, dobitnica je počasne nagrade/zvanja saradnica Kraljevske muzičke akademije u Londonu (Honorary Award Associate of the Royal Academy of Music).

Počasna nagrada (ARAM) te članstvo na Kraljevskoj muzičkoj akademiji dodjeljuje se bivšim alumnijima ove akademije, koji su dali značajan doprinos muzičkoj profesiji uopće, navedeno je u pismu Kraljevske muzičke akademije upućenom Univerzitetu u Sarajevu, a ovom nagradom internacionalno je priznat rad i doprinos Alme Ferović Fazlić na polju muzičkog teatra, a posebno na pokretanju ove oblasti u Bosni i Hercegovini. 

Među ovogodišnjim dobitnicima počasnih nagrada su i Michael Ball i Anoushka Shankar, a proteklih godina i glumci Hugh Laurie i Imelda Staunton, te pjevači Annie Lennox i Sir Elton John, kao i kompozitor Stephen Sondheim.

Ovim je krunisan desetogodišnji rad ove bh. umjetnice, koja, nakon studija u Londonu te višegodišnjeg profesionalnog djelovanja širom svijeta, po povratku u Sarajevo osniva Institut za muziku, teatar i multimediju (iMTM), edukativnu platformu prvenstveno za muzički teatar koja nije egzistirala. iMTM je danas licencirani predstavnik Rockschool iz Londona.

Producentica je i muzička rediteljica, prvih i najpopularnijih mjuzikla u BiH, među kojima su: ”Briljantin”, ”Footloose”, ”Dirty Dancing”, ”Annie” i ”Flashdance”, te gala koncert “Broadway-West End mjuzikli 80”, izvođenih u Narodnom pozorištu u Sarajevu, Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, Pozorištu mladih u Sarajevu, te Bosanskom kulturnom centaru u Sarajevu, a sve produkcije gostovale su i u Hrvatskoj.

UNSA

Autorica je dvadesetak članaka i radova objavljenih u časopisu za muzičku kulturu „Muzika“ Muzikološkog društva Federacije BiH, čija je članica. Aktivni je sudionik i predavač na međunarodnim seminarima i simpozijima a od 2019. godine koordinator je za World Voice Day za BiH.

Njeno teatarsko iskustvo obuhvata i mjuzikl Lord of the Rings, u kojem je u originalnoj podjeli odigrala čak 492 predstave na sceni Kraljevskog teatra Drury Lane, najstarijeg i najvećeg teatra u Londonu, a koncertno UK turneju sa Sir Eltonom Johnom i svjetsku turneju sa Indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A. R. Rahmanom, sa kojim nastupa u UK, Indiji, Kanadi, Australiji, Hong Kongu, Kuwaitu i Singapuru, londonskom Royal Festival Hall sa Orkestrom Londonske filharmonije.

Tokom školovanja u Sarajevu, kao članica i solista hora Gaudeamus, predstavljala je BiH u više od dvanaest zemalja Evrope, a nastupala je i sa orkestrom Sarajevske filharmonije.

Od 2008. do 2017. bila je angažirana kao gostujući predavač na predmetu Muzičko-scenski projekti na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a od 2018., je u zvanju asistenta na predmetu ”Glas”, na Odsjeku za glumu pri Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad